Strumicali Her başvuru için ayrı ayrı mail isteniyor. Çocuklar için bile ayrı bir mail istiyorlar.
Başvuru yapılacak kişi sayısı ne kadarsa onu toplu olarak bankaya ödeyebilirsin. Fakat dekontun üzerine kaç kişi başvuruyorsa onların isimlerini yazman gerek. O şekilde o dekontu taratıp öyle maile eklersin.

Strumicali Üst mesajlarda ekran paylaşmıştım. Ona bakarak ödeyebilirsin yada banka gişesinden işlem yapman daha doğru olur. Mobilde bazen bazı sıkıntılar çıkıyor. Valör ve yüksek masraf gibi…

Strumicali manastırılı bey yukarıda paylaşmıştı ona bakabilirsiniz uprava dijaspora ile başlayan yeri yazmanız yeterli oluyor adres vs zaten o ekranda yazıyor

Karadağ çifte vatandaşlık ile ilgili ilk adımı attığından beri konunun takipçisiyim ve son öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Karadağ kökenli ancak Sırbistan’da yaşayan Dr. Milan Spadijer, bu hafta anayasa mahkemesine başvuruda bulundu. Yürürlükteki vatandaşlık yasasına göre çifte vatandaşlık, Karadağ anayasasına aykırıdır diyerek anayasa mahkemesine başvurmuştur.

Dr. Milan’ın hukuki argümanları şunlardır:

Orantısızlık ve Drakon yasası:
Özetle yasa, yabancı vatandaşları terörizm ve savaş suçu işlemiş biriyle aynı şekilde cezalandırarak, orantısız bir şekilde çifte vatandaşlığa izin vermemektedir. Bu duruma orantısız güçle karşı çıkılmaktadır.

Ayrımcılık yasağının ihlali:
Yurtdışında yaşayan diaspora, Karadağ vatandaşlarının eşleri, vatandaşlıktan yararlanabiliyor. Ancak bunun için çok spesifik dosyaların olması gerekiyor. Şu anki yasaya göre, Karadağ’da doğsan bile tekrar vatandaşlık alamazsın; alabilsen de diğer vatandaşlığından vazgeçmek zorundasın. Bu durum, özgürlüğü ihlal etmektedir. Ancak 3 Haziran 2006’dan önce durum böyle değildi. O tarihten önce çifte vatandaş olanların hakları saklanmış ve çifte vatandaş olmaya devam etmişlerdir. Bu tarihten sonra vatandaşlık alanlara yasak koyulması ise nedensiz bir ayrımcılık yaratmaktadır.

Adil yargılanma ve usuli güvence eksiklikleri:
Vatandaşlık kaybı, 3 Haziran 2006’dan sonra otomatik olarak gerçekleştirildi ve bu karar, tamamen vatandaşlık yasasına göre düzenlendi. Vatandaşlık kaybettirildiği zaman karşı dava açma hakkı kimseye tanınmamıştır. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne göre, adil yargılanma standartları herkes için eşittir. Şu anki yasa, bu ilkeyi reddederek hukuka aykırı bir şekilde hareket etmektedir.

Uluslararası sözleşmelere aykırılık:
Karadağ, 2017 yılında AB vatandaşlık sözleşmesini imzaladı ve bu sözleşmeye göre, orantısız ve keyfi olarak vatandaşlığın kaybettirilmesi kesinlikle yasaktır. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına göre, vatandaşlık hakkı kimlik hakkının bir parçasıdır ve çok özel durumlar dışında (ciddi suçlar) sınırlanması mümkün değildir.

Dr. Milan’a göre, Karadağ çifte vatandaşlık yasası;
• Karadağ anayasasına,
• Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne,
• Avrupa vatandaşlık sözleşmesine,
• Modern Avrupa standartlarına
kesinlikle aykırıdır.

Kısacası, mevcut Karadağ vatandaşlık yasası, Karadağ anayasasıyla çelişmekte ve Avrupa entegrasyonu açısından değiştirilmesi gerekmektedir. Avrupa Birliği vatandaşlık yasasına göre, “her ülke kendi vatandaşlık yasasını koymakta özgürdür ancak yürürlükteki yasanın Avrupa Birliği yasalarıyla paralel olması gerekmektedir.”

Peki, bu kriz neden çözülemiyor?

Muhalefet, Venedik Komisyonu’ndan (VK) görüş alınmasını kabul ediyor, Spajić de buna sıcak bakıyor ancak yerel mahkemelerin otoritesinin sarsılmaması gerektiğini belirtiyor. Anayasa Mahkemesi yargıcı Dragana Đuranović’in açığa alınma kararına karşı dava açması, durumu daha karmaşık hale getirmiştir. Satler, “Venedikçiler”in çözümünü araştıracak. Yeni toplantı beş, altı gün içinde yapılacak.

Kriz neden çözülemiyor?
Hükümet ile muhalefet arasındaki temel anlaşmazlık, meclisin normal işleyişine dönmesi için çözülmesi gereken iki önemli konu:
• Çifte vatandaşlık yasağı
• Dil kimliği meselesi

Dün gece, Avrupa Birliği delegasyonu başkanı Johan Satler’in arabuluculuğunda yapılan toplantıda da çözüm bulunamamıştır.

Toplantıya katılanlar:
• Başbakan Milojko Spajić
• Başbakan Yardımcısı Filip Ivanović
• Avrupa Entegrasyon Bakanı Maida Gorčević
• DPS Başkanı Danijel Živković
• Sosyal Demokratlar Başkanı Damir Šehović

Olayın temeli nedir?
Muhalefet, Anayasa Mahkemesi yargıcı Dragana Đuranović’in, emeklilik yaşı dolduğu için görevden alındığı kararını hukuksuz bulmaktadır. Ustavni odbor (Anayasa Komisyonu) ve Meclis Başkanı Andrija Mandić bu kararı kabul etmiştir. Ancak Anayasa’ya göre, bir yargıcın görevden alınıp alınmayacağına sadece Anayasa Mahkemesi karar verebilir.

Muhalefetin önerisi:
VK’dan bağımsız bir görüş alınsın ve çıkan karar her iki tarafça kabul edilsin. Bu karşılığında, muhalefet:
• Meclis’e dönecek
• AB entegrasyon yasalarına oy verecek
• Seçim reformu komisyonuna katılacak

Spajić’in önerisi:
Spajić, muhalefetin geri dönmesi için AB reform yasalarına odaklanılmasını öneriyor ancak çifte vatandaşlık ve dil meselelerinin tartışmaya açılmaması gerektiğini belirtiyor.

kaynaklar;

Venedik komisyonundan destek haberi; https://www.vijesti.me/amp/746973/zapelo-na-sastanku-kod-satlera-spajic-nudi-barometar-26-opozicija-trazi-moratorijum-na-jezik-i-dvojno-drzavljanstvo

Anayasa mahkemesine başvuran Dr. Milanın argümanlarını içerdiği metin
https://bit.ly/3CW5rwE

    CrnaGora Avrupa gibi balkanlarda da şuan siyaset ve politika karmakarışık. Nereye evrilir, sonucu nasıl olur bilemem ama Karadağ, Sırbistan, Makedonya ve Kosova’da vatandaşlık süreçleri çok çok uzadı ve sonuçsuz kaldı.
    Karadağ’da çifte vatandaşlığı engelleyen Boşnak partisi halen yasayı veto ediyor ve engelliyor.
    Sizin mailinize “Ulaştı” cevabı geldi mi?

      Teşekkür ederim. E devletten alacağım vukuatlı nüfus kaydı ve dekontun çevirisi gerekmiyor değil mi

        Manastirli merhaba maalesef halen mail gelmedi ulaşmıştır diye iyi düşünmekten baska bir carem kalmadı hiçbir dönüş sağlamıyorlar. Karadağ’ın nüfusu ve demografik yapının bozulma korkusunu anlıyorum ancak böyle bir hak çıksa uğraşacak kişi sayısının çok olduğunu düşünmüyorum. Karadağ’a gidip yerleşme fikri benim gibi çok az insanda vardır herhalde.. muhtemelen sadece karadağ pasaportunu seyahatlerde kullanacak birçok kişi vardır. Olumlu veya olumsuz sonucunu venedik komisyonu toplantısı sonrasında alacağız diye düşünüyorum. Ayrıca anayasa mahkemesine başvurulması durumu bir nebze olsa olumlu yöne değiştirir herhalde. Karadağ Avrupa birliğini istiyorsa vatandaşlık yasasını mecburen değiştirecek şuanki vatandaşlık yasası ile ab üyeliği çok zor.. Sırbistan içinse durum bildiğiniz üzere rezalet.. ancak orda şansımı zorlamak adına birkaç avukatla görüşüyorum gelişmeleri burdan aktaracağım

        7 gün sonra

        Merhabalar herkese

        Bildiğiniz üzere çifte vatandaşlık konusu
        tartışılmaya devam ediyor.

        Karadağ Diaspora bakanlığı Türkiye ve dünya üzerindeki bütün Karadağ göçmenlerinin net sayısını analiz edebilmek ve söylendiği kadar Karadağ göçmeni olup olmadığını tespit edebilmek adına diaspora defteri oluşturdu.
        Burda ufak bilgiler ile formu dolduruyorsunuz ve bu kaydediyorsunuz. Sonra size Diaspora üyesi olduğunuzu içeren mail geliyor. İşlem çok basit 2 dk bile sürmüyor çifte vatandaşlık ve diğer göçmenlik konularının konuşulduğu bu dönemde bütün Karadağ göçmenlerinin bu formu doldurması sesimizi duyurmak adına, bizde burdayız demek için çok ama çok önemli!!!!
        Benim yorumum şöyledir ki bence artık yasanın net değerlendirilmesi adına sona yaklaştık. Boşnak partisinin tutumunun biraz daha değiştiğini, Sırbistan’ın çifte vatandaşlık hakkından yararlanmayacağı veya Türkiye’deki mavi kart gibi birşeylerinde geleceği konuşuluyor.

        Başvuru linki; https://dijaspora-mdi.gov.me/?fbclid=IwY2xjawI-eWFleHRuA2FlbQIxMQABHTu6YeLddalMnaQkuVNTRtK4mAEEc4KNWHDrRU3RkiPNU6-F1g6mYpouFg_aem_ZBi8__Nixk3BLRYapI8Onw

        Merhabalar sayın @Manastirli

        Bugün Diaspora Bakanlığından başvurunun ulaştığını incelemelerin bittiğini kartımın gönderileceği bilgisini aldım. Ancak şunu özellikle belirtmek isterim doldurulan excelin imzalanıp taratılması gerekiyormuş basvurucak arkadaşlara bu konuda dikkatli olmalarını öneriyorum benden excel dosyasını doldurup taratmamı tekrar kendilerine göndermemi istediler.

          CrnaGora Merhaba. Daha önce uygulama böyle değildi. Benim bizzat tanidigim, bildigim hatta formun doldurulmasina ve kartin teslimine kadar yardimci oldugum kişilerin excel formlari imzasizdi. Karadağ İstanbul Başkonsolosluğu veya Ankara Büyükelçilikten kimlikler teslim alinirken bu excel formunun ciktisini alip orada kişilere imzalatiyorlardi. Demekki uygulama 2 senede değişmiş yada güncellenmiş.
          Neyseki ilgili bakanliktan size resmi bir yazi ulasmis ve kimliginizin basimda oldugu bilgisi paylasilmis.
          Ne zaman teslim edilecegi konusunda bir tarih belirtmislermi yada siz sorabildinizmi?
          Hayirli olsun kimliginiz…🙂

            Manastirli teşekkür ederim bu kadar hızlı sonuçlanmasını beklemiyordum açıkçası teslim tarihi ile ilgili bi bilgi paylaşılmadı en kısa sürede diye eklemişler maile. Yakın zamanda Bedri bey Diaspora bakanlığı ile yaptığı görüşmede kartların yakında Türkiye’ye gönderileceğini paylaşmıştı bizimle eğer şanslıysam o gönderim sırasında bende kartıma kısa sürede ulaşacağım. İnsallah en kısa zamanda vatandaşlık başvurumuzda onaylandı demek nasip olur 🙂

              9 gün sonra

              CrnaGora Haziran veya Temmuz sonu gibi yeni kartların gönderileceği bilgisi mevcut. Sizi o araya sıkıştırabilirler mi bilemiyorum ancak olma ihtimali var gibi.
              Eğer o tarih olmazsa yıl sonuna doğru mutlaka elinize ulaşır.

                Manastirli merhaba teşekkürler bilgi için beklemedeyim. Diaspora Bakanlığının kurulması ile başvuru sisteminin değişeceği ve sürecin hızlandırılacağınıda duydum

                  CrnaGora Rica ederim. Evet, duyduklarınız doğru. Kısa zaman içinde online ve daha pratik olan bir sistem üzerinden tüm başvurular alınacak. Balkanlar bu konuda oldukça zayıf ve yavaş. Sadece Karadağ özelinde değil, tüm balkanlar böyle maalesef.

                    Manastirli maalesef sanırım vatandaşlık kanunu bu dönemde görüşülmeye kapatılmıştır diye tahmin ediyorum. Venedik komisyonu ile Karadağ hükümeti görüşerek parlementoya muhalefetin tekrardan geri dönmesi sağlandı. Önceden paylaşmış olduğum gibi Avrupa birliği sürecinin hızlandırılıp vatandaşlık ve dil konuları gibi hassas konuların ab üyeliği sonrasına bırakılmasını en çok başbakan destekliyordu ve anlaşmaya vardıkları içinde konu geçici olarak kapanmıştır..

                      bir ay sonra

                      CrnaGora
                      Merhaba bir süredir göçmen kart başvurularının açılmasını bekliyordum. Bu forumu da google sayesinde buldum. Sanırım siz manastirli isimli kullanıcının yönlendirmeleriyle başvuru sürecini tamamladınız. Başvuruyla ilgili bana yardımcı olabilir misimiz?

                        Tolga_gunak merhaba neyi sormak isterseniz yazabilirsiniz genel hatlarıyla ilk iletideki adımları takip ederseniz basvuruyu tamamlarsınız, evet manastırlı beyin yazdıklarınıda dikkate alarak ilerlerseniz başvuruyu tamamlarsınız.

                          Merhaba, bir süredir göçmen kart başvurularının açılmasını bekliyordum. Bu forumu da google sayesinde buldum. Birkaç sorum olacak yanıtlarsanız memnun olurum.

                          1- Doldurulması gereken excel obrazac isimli formun linkini yazabilir misiniz? Montenegro resmi sitesinde bir türlü bulamadım.

                          2- Formda sanırım Karadağ daki soyadıyla ilgili bir kısım var. Bunu bilmiyorum, boş bıraksam olur mu?

                          3- E-devletten alacağım vukuatlı nüfus kaydında kişi talebi seçmem yeterli midir? Kuruma ibraz seçeneğinde kurum adı isteniyor. Bu seçenekte kurum adına Karadağ Konsolosluğu yazmam yeterli midir?

                          4- Manastirli isimli üyenin yukarıda resmini attığı iban ve swift kodu sanırım yeterli. Karadağlılar Derneği nin facebook hesabında Bedri Gül bey gönderilen ücretlerin geri döndüğünü ve sorunun tespit edildiğini belirtmiş. Yapılması gerekn birşey var mıdır?

                          5- Son olarak yine manastirli isimli üyenin belirttiği mail adresine evrakları atarken mailde kuruma hitaben ne yazmamız gerekiyor. Örnek bir yazı var mıdır? Mailin türkçe yazılması sorun teşkil eder mi?

                          Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.