CrnaGora Avrupa gibi balkanlarda da şuan siyaset ve politika karmakarışık. Nereye evrilir, sonucu nasıl olur bilemem ama Karadağ, Sırbistan, Makedonya ve Kosova’da vatandaşlık süreçleri çok çok uzadı ve sonuçsuz kaldı.
Karadağ’da çifte vatandaşlığı engelleyen Boşnak partisi halen yasayı veto ediyor ve engelliyor.
Sizin mailinize “Ulaştı” cevabı geldi mi?
Karadağ Göçmen Kartı Başvurusu
Teşekkür ederim. E devletten alacağım vukuatlı nüfus kaydı ve dekontun çevirisi gerekmiyor değil mi
- Düzenlendi
Manastirli merhaba maalesef halen mail gelmedi ulaşmıştır diye iyi düşünmekten baska bir carem kalmadı hiçbir dönüş sağlamıyorlar. Karadağ’ın nüfusu ve demografik yapının bozulma korkusunu anlıyorum ancak böyle bir hak çıksa uğraşacak kişi sayısının çok olduğunu düşünmüyorum. Karadağ’a gidip yerleşme fikri benim gibi çok az insanda vardır herhalde.. muhtemelen sadece karadağ pasaportunu seyahatlerde kullanacak birçok kişi vardır. Olumlu veya olumsuz sonucunu venedik komisyonu toplantısı sonrasında alacağız diye düşünüyorum. Ayrıca anayasa mahkemesine başvurulması durumu bir nebze olsa olumlu yöne değiştirir herhalde. Karadağ Avrupa birliğini istiyorsa vatandaşlık yasasını mecburen değiştirecek şuanki vatandaşlık yasası ile ab üyeliği çok zor.. Sırbistan içinse durum bildiğiniz üzere rezalet.. ancak orda şansımı zorlamak adına birkaç avukatla görüşüyorum gelişmeleri burdan aktaracağım
Strumicali Hayır.
Merhabalar herkese
Bildiğiniz üzere çifte vatandaşlık konusu
tartışılmaya devam ediyor.
Karadağ Diaspora bakanlığı Türkiye ve dünya üzerindeki bütün Karadağ göçmenlerinin net sayısını analiz edebilmek ve söylendiği kadar Karadağ göçmeni olup olmadığını tespit edebilmek adına diaspora defteri oluşturdu.
Burda ufak bilgiler ile formu dolduruyorsunuz ve bu kaydediyorsunuz. Sonra size Diaspora üyesi olduğunuzu içeren mail geliyor. İşlem çok basit 2 dk bile sürmüyor çifte vatandaşlık ve diğer göçmenlik konularının konuşulduğu bu dönemde bütün Karadağ göçmenlerinin bu formu doldurması sesimizi duyurmak adına, bizde burdayız demek için çok ama çok önemli!!!!
Benim yorumum şöyledir ki bence artık yasanın net değerlendirilmesi adına sona yaklaştık. Boşnak partisinin tutumunun biraz daha değiştiğini, Sırbistan’ın çifte vatandaşlık hakkından yararlanmayacağı veya Türkiye’deki mavi kart gibi birşeylerinde geleceği konuşuluyor.
- Düzenlendi
Merhabalar sayın @Manastirli
Bugün Diaspora Bakanlığından başvurunun ulaştığını incelemelerin bittiğini kartımın gönderileceği bilgisini aldım. Ancak şunu özellikle belirtmek isterim doldurulan excelin imzalanıp taratılması gerekiyormuş basvurucak arkadaşlara bu konuda dikkatli olmalarını öneriyorum benden excel dosyasını doldurup taratmamı tekrar kendilerine göndermemi istediler.
CrnaGora Merhaba. Daha önce uygulama böyle değildi. Benim bizzat tanidigim, bildigim hatta formun doldurulmasina ve kartin teslimine kadar yardimci oldugum kişilerin excel formlari imzasizdi. Karadağ İstanbul Başkonsolosluğu veya Ankara Büyükelçilikten kimlikler teslim alinirken bu excel formunun ciktisini alip orada kişilere imzalatiyorlardi. Demekki uygulama 2 senede değişmiş yada güncellenmiş.
Neyseki ilgili bakanliktan size resmi bir yazi ulasmis ve kimliginizin basimda oldugu bilgisi paylasilmis.
Ne zaman teslim edilecegi konusunda bir tarih belirtmislermi yada siz sorabildinizmi?
Hayirli olsun kimliginiz…
Manastirli teşekkür ederim bu kadar hızlı sonuçlanmasını beklemiyordum açıkçası teslim tarihi ile ilgili bi bilgi paylaşılmadı en kısa sürede diye eklemişler maile. Yakın zamanda Bedri bey Diaspora bakanlığı ile yaptığı görüşmede kartların yakında Türkiye’ye gönderileceğini paylaşmıştı bizimle eğer şanslıysam o gönderim sırasında bende kartıma kısa sürede ulaşacağım. İnsallah en kısa zamanda vatandaşlık başvurumuzda onaylandı demek nasip olur
CrnaGora Haziran veya Temmuz sonu gibi yeni kartların gönderileceği bilgisi mevcut. Sizi o araya sıkıştırabilirler mi bilemiyorum ancak olma ihtimali var gibi.
Eğer o tarih olmazsa yıl sonuna doğru mutlaka elinize ulaşır.
Manastirli merhaba teşekkürler bilgi için beklemedeyim. Diaspora Bakanlığının kurulması ile başvuru sisteminin değişeceği ve sürecin hızlandırılacağınıda duydum
CrnaGora Rica ederim. Evet, duyduklarınız doğru. Kısa zaman içinde online ve daha pratik olan bir sistem üzerinden tüm başvurular alınacak. Balkanlar bu konuda oldukça zayıf ve yavaş. Sadece Karadağ özelinde değil, tüm balkanlar böyle maalesef.
Manastirli maalesef sanırım vatandaşlık kanunu bu dönemde görüşülmeye kapatılmıştır diye tahmin ediyorum. Venedik komisyonu ile Karadağ hükümeti görüşerek parlementoya muhalefetin tekrardan geri dönmesi sağlandı. Önceden paylaşmış olduğum gibi Avrupa birliği sürecinin hızlandırılıp vatandaşlık ve dil konuları gibi hassas konuların ab üyeliği sonrasına bırakılmasını en çok başbakan destekliyordu ve anlaşmaya vardıkları içinde konu geçici olarak kapanmıştır..
CrnaGora
Merhaba bir süredir göçmen kart başvurularının açılmasını bekliyordum. Bu forumu da google sayesinde buldum. Sanırım siz manastirli isimli kullanıcının yönlendirmeleriyle başvuru sürecini tamamladınız. Başvuruyla ilgili bana yardımcı olabilir misimiz?
Tolga_gunak merhaba neyi sormak isterseniz yazabilirsiniz genel hatlarıyla ilk iletideki adımları takip ederseniz basvuruyu tamamlarsınız, evet manastırlı beyin yazdıklarınıda dikkate alarak ilerlerseniz başvuruyu tamamlarsınız.
Merhaba, bir süredir göçmen kart başvurularının açılmasını bekliyordum. Bu forumu da google sayesinde buldum. Birkaç sorum olacak yanıtlarsanız memnun olurum.
1- Doldurulması gereken excel obrazac isimli formun linkini yazabilir misiniz? Montenegro resmi sitesinde bir türlü bulamadım.
2- Formda sanırım Karadağ daki soyadıyla ilgili bir kısım var. Bunu bilmiyorum, boş bıraksam olur mu?
3- E-devletten alacağım vukuatlı nüfus kaydında kişi talebi seçmem yeterli midir? Kuruma ibraz seçeneğinde kurum adı isteniyor. Bu seçenekte kurum adına Karadağ Konsolosluğu yazmam yeterli midir?
4- Manastirli isimli üyenin yukarıda resmini attığı iban ve swift kodu sanırım yeterli. Karadağlılar Derneği nin facebook hesabında Bedri Gül bey gönderilen ücretlerin geri döndüğünü ve sorunun tespit edildiğini belirtmiş. Yapılması gerekn birşey var mıdır?
5- Son olarak yine manastirli isimli üyenin belirttiği mail adresine evrakları atarken mailde kuruma hitaben ne yazmamız gerekiyor. Örnek bir yazı var mıdır? Mailin türkçe yazılması sorun teşkil eder mi?
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
- Düzenlendi
İyi geceler yanıtınızı şimdi gördüm. Tam o esnada da forum başlığına detaylı sorularımı yazmış bulundum
1- buraya ekte ekleniyorsa ekleyeceğim. Sistemin değiştirilmesi konuşuluyordu son zamanlarda bende exceli bulamadım ilginç bi şekilde belkide sistemin değişmesi ile alakalı kaldırılmıştır.
2- formda Karadağ ile ilgili bir soyad yok. Anne kızlık soyadı soruluyor sadece onu yazmanız yeterli ben ek belge olarak e devletten isim denklik başvurusu yaptım, 15 dk içinde denklik belgesi çıktı ve nüfus müdürlüğünden mühürlü halde çıktısını aldım evraklar arasına bunuda ekledim. Bence başvuran herkesin bu dosyayı eklemesi işlemleri aşırı derecede hızlandırıyor.
4- manastırlı beyin dediği iban doğru oraya gönderebilirsiniz ayrıca kaç kişi başvuracaksınız? Eğer karadağda akrabanız varsa o bile gönderebilir dekontunu size göndermesi yeterli. Zira 25€ ücret ödemek zorunda kalabiliyorsunuz ben 5€ için 25€ para ödedim malum ülkenin ekonomik durumları sağolsun.
5- ben başvururken şöyle bi metin yazmıştım sizde bu şekilde başvurabilirsiniz.
Poštovani,
Ja sam (İsim soy isminiz) , rođen (doğum tarihiniz) ., državljanin Republike Turske. Zbog mog crnogorskog porijekla, podnosim zahtjev za dobijanje Crnogorske Iseljeničke Kartice. Moji potrebni dokumenti su priloženi, te molim da se pokrene postupak izdavanja.
S poštovanjem,
(İsim soy isim)
Telefon:
E-mail:
Başvuruyu gönderdikten ortalama bir ay sonra mail geliyor başvurunuzu aldık inceliyoruz diye. Bu sürede sabırla bekleyin Balkanların bürokrasisi gerçekten çok yavaş. Ek not olarak ben başvuruyu
is.knjizica@mdi.gov.me Yapmıştım. Mail adresi değişmiş dendi ancak bütün yazışmaları ben gene burdan yaptım. Şimdiden hayırlı olsun
Açıklayıcı bilgi için teşekkr ederim. Sanırım excel formu dışında bir sorum kalmadı. Sitede forma giden direkt bir link olsa ben ordan indirirm aslında.
- Düzenlendi
Tolga_gunak
Site açılmıyordu şimdi denedim açılıyor bu linkte var excel
https://www.gov.me/pretraga?page=1&sort=published_at&q=iseljeni%C4%8Dka%2520knji%C5%BEica&fbclid=IwY2xjawKBeA9leHRuA2FlbQIxMQABHgG48Kea1OFmx2jeb869TTeRtv61G4rC3IABpEN66zE1H8D2boZzVOxzx2He_aem_gW67fXFIrnvSnSZd8n0cRw
Eğer linkte açılmazsa sitenin arama yerine iseljenička knjižica yazın obrazac dosyası olarak karşınıza çıkar
MINISTARSTVO DIJASPORE
Obrazac zahtjeva za izdavanje iseljeničke knjižice
Obrazac zahtjeva za izdavanje iseljeničke knjižice
Sanırım bu link değil mi?