1991 eylül ayından sonra göç edenleri kapsadığı söyleniyor, bilgisi olan var mı?

arnavut1903 Bildiğim kadarıyla önemli değil(1945′den önce göç edenler için olamayabilir.). Zamanında Makedonya’da doğup Türkiye’ye göç ettiği için vatandaşlık kaybetmiş herkese ve onların çocuklarına başvuru hakkı tanınacak yeni prosedür ile birlikte.

Şu an tek beklediğimiz şey vatandaşlık başvurusu için istenen şartlar ve resmi olarak yayınlanması. Ondan sonra net konuşmak daha mümkün olur.

    Merhaba, öncelikle bu sayfada bilgilerini & tecrübelerini paylaşan herkese teşekkürler. Ben de tecrübemi paylaşmak istedim.

    Dün, Manastır doğumlu annem için isim denklik belgesine müracaat ettik. Beklemediğimiz bir şekilde, bugün teslim aldık. Fakat belge sıkıntıyla dolu. Bir kere, tüm evraklar Yugoslavya’dan olmasına rağmen, annemin “geçmiş uyruğu” her nedense “Bulgaristan” olarak görülüyor. İsmi zaten beklediğimiz gibi farklı, Sırp-Hırvatça okunuşuna göre yazılmış. Yetmezmiş gibi memleketteki soyadları da Yugoslavya tarafından verilen evrakta değiştirilmiş ve amcalarına nispetle bir soyadı yazılmış. Bulgaristan meselesi sehven bir hata olabilir diye dilekçe yazdık fakat soyad meselesi aklımızı karıştırdığından (Bizzat göç etmiş ihtiyarlar bile bu soyadının bizimle bir alakası olmadığını, başka bir akrabalarına ait olduğunu söylediler.) Bu sefer Makedonya’daki akrabalarımızı aradık. Göç süresince Yugoslav yetkililerin, belgeleri bile isteye özensiz ve hatalı doldurduklarını söylediler. Böylece bir gün geri dönmeye uğraşırlarsa önlerine sıkıntı çıksın. Tabii ki resmi bir görüş değil fakat kaydetmekte fayda buldum. Okuduğum kadarıyla mükemmel derecede sorunsuz isim denklik belgesi alabilen pek kişi de yok. İşin henüz çok basit bir belge aşamasında bu kadar sorunla karşılaşılması biraz ümit kırıcı fakat kimseye böyle bir duygu aşılamak istemem.

    Umarım ilerleyen günlerde daha pozitif tecrübelerle dolu paylaşımlar yapabilirim. Durumumuzla alakalı uzaktan-yakından bir fikri, önerisi olan varsa da paylaşmasını rica ederim. Muhakkak çok daha geniş bilgi sahipleri vardır aramızda.

    Herkese çok selamlar.

      Selinselin

      Bilgiler bize ulaşmaya başladı. Fakat hala teyite muhtaç çok konu var.

      Arkadaşlarım Üsküp’te araştırma aşamasındalar. Kesin net bilgi vereceğiz demek istiyorum fakat Makedon kulislerinde dahi bilgi kirliliği var. En azından buna kesin eminiz.

      Forum sayfamızı ileriye taşıma noktasında bizlere sağlayacağınız her katkının çok önemli olduğunun farkındayız ve forum sayfamız içerisinde gezinirken karşınıza çıkacak katkı sağla penceresinden desteklerinizi bekliyoruz.


      Katkıda Bulunmak İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.


      Android uygulamamızı buraya tıklayarak indirebilirsiniz. 



        admin emekleriniz için teşekkürler. Peki teyitli olmasa da bu bilgileri veyahut da duyumları paylaşmanız mümkün müdür? Tabi net bilgi olmadığı şerhini düşerek.

          Öncelikle herkese iyi akşamlar dilerim. Bugün İstanbul/Beyoğlu’nda, Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nun hemen yanında, mütevazı bir apartmanda yer alan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’na bilgi almak maksadı ile gittim, fakat Başkonsolosluğun çalışma saatleri 10.00-12.00 olduğundan herhangi bir bilgi alamadım. Öncelikle gitmek isteyenler, İstanbul gibi bir ilde, trafik sorunu ile boşuna gitsin istemem, çalışma saatleri 10.00-12.00 arasında, planlarınızı ona göre yapmanızı tavsiye ederim. Fakat bir de iyi bir haber, görevli Polis memuru biraz bilgi verdi ve benimle bir mail adresi paylaştı. İlgili belgeleri sormak, diğer sorular hususunda bilgi almak için istanbul@mfa.gov.mk adresine mail atabileceğimizi söyledi. İstanbul gibi yoğun bir ilde belki Konsolosluğa gitmek yerine bu şekilde iletişim kurarak işinizi halledebilirsiniz. Saygılarımla…

          benjamin

          Bir kaç cümle ile evet…

          Yazdıklarım tamamen kulislerden gelendir. Resmiyete geçip geçmeyeceği konusu belirsizdir.

          1-) 1991 hikayesi doğru. Fakat baskı büyük. Makedonya kuruluşu 1945 sonrasında olması gerektiğine savunan kitle daha fazla..

          2-) Bölgesel turizm imkanlarının artması için online başvuru engellenmek isteniyor. yani vatandaş olmak isteyenlerin birebir gitmesi gerektiği söyleniyor.

          3-) En az 1 yıl süreli ikametgah adresi önceliğinden sonra vatandaşlık konusu dolanıyor.

          4-) Denklik belgesi Kiril alfabesi ile olması gerektiği savunuluyor veya yeminli çeviri de öyle olması gerektiği savunuluyor.

          Bir kaç tane de küçük konu var. Fakat çokta herşey resmileşmiş değil.

          Kulislerden şimdi duyduğumuz ile 15 dk sonra duyduğumuz bir kaç bilgi dahi değişti. Fakat takibe devam

          Sizlerde lütfen bildiklerinizi rahatlıkla yazınız. Bilgiler birleştikçe değer kazanır ☺️

          Forum sayfamızı ileriye taşıma noktasında bizlere sağlayacağınız her katkının çok önemli olduğunun farkındayız ve forum sayfamız içerisinde gezinirken karşınıza çıkacak katkı sağla penceresinden desteklerinizi bekliyoruz.


          Katkıda Bulunmak İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.


          Android uygulamamızı buraya tıklayarak indirebilirsiniz. 



            Herkese merhabalar
            Benim annem 2002 yılında vefat etti ve Türkiye’ye göç etmiş fakat Üsküp doğumlu hatta orada ilkokula bile gitmiş. Annemin vefat etmiş olması sebebiyle vatandaşlık alamayacağımı düşünüyorum ama bu konuda ufakta olsa bir bilgi var mıdır? Şimdiden çok teşekkür ederim

              trahoma emrekaragoz666@gmail.com
              Merhaba, bana bu mail adresinden ulaşabilir misiniz acaba? Benim de Manastır’dan almam gerekecek ve size sormam gereken sorular var. Şansıma sizle karşılaştım buradan benim de oradan almam gereken belgeler var🙂 Ulaşırsanız çok sevinirim.

              hakansenol göçen kişi vefat etmişse çocukları göçen kişinin üzerinden vatandaşlık başvurusu yapabilir. Ama şu an en önemli bilgiler daha belirlenmedi başvuru şartları vb. Onları bekliyoruz.

              admin Mesaj doluluğu olmaması adına yazmak istemesem de emeğiniz ve bilgiler için teşekkür ederiz. Biraz üzdü ama son halini görmeden umudu kesmemek lazım. Özellikle 1991 sonrası hususu ve 1 yıllık ikamet şartı ciddi anlamda can sıkıcı. Umarım hayırlısı olur.

              Sanırım yayınlanmasının uzaması da bu tartışma ve kendi içlerinde netleştirememelerinin bir sonucu.

              Merhabalar, süreci yakından takip edebilmek için babam, Erdoğan Saraç bey ile direkt temas halinde. Kendisinden sabah gelen mesaj şu şekildedir.
              “Şenol Bey,yasa resmileşti ve yürürlüğe geçmiştir,ancak vatandaşlığa kabul temel şartlar değişmemiştir. Dolayısıyla uygulamaya bakmamız lazım. Evet 1958 göç edenler için de geçerlidir. Hükümetin şartlar konusunda bir düzenleme yapması gerekmektedir. Biraz daha sabırlı olmak lazım. Ayrıca mağdur duruma düşmemek için resmi kurumlarla irtibat içinde olmanız lazım”

              Sanırım şu durumda beklemekten başka çaremiz yok gibi duruyor.

                Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’ndan gelen mail aşağıdadır.

                  dzshh NOT: Bunu paylaşırken bildirmek isterim ki, dünya genelinde (bazı istisnalar dışında) kanunlar o ülkenin vatandaşları adına yasama organı tarafından yapılır, yasama organında kabul edilen kanunlar Cumhurbaşkanına (ya da denk makam) sunulur ve kabul edilmesi halinde resmi gazetede yürürlüğe gireceği tarihle birlikte yayımlanır. Eğer yürürlüğe gireceği tarih özel olarak belirtilmedi ise, yayımlanması ile birlikte yürürlüğe girer. Yani şu an yürürlükte olan bir kanun olmadığı gibi, yürütme organı yapacağı işlemlerde bu kanunu referans ALAMAZ. Bu doğrultuda verilen bilgiler de önceki kanun ile alakalı bilgilerdir. Doğal olarak aldığımız bilgilerin hemen hepsinin beyhude olduğu düşüncesindeyim. Kanun yürürlüğe girdikten sonra, gerekli bilgiler daha net alınacaktır.

                  Makedonya konsolosluklarina mail atiyorum ve henüz net bi cevap alamadim. istabuldaki konsolosluk yasa ile ilgili makedonya tarafindan bilgilendirilmedigini söylüyor ve iç işlerinden öğrenebilcegimi söyledi. Dün makedonya iç işlerine makedonca mail attim ve umarim yakinda başvuru için ne gerektiğiyle ilgili tam net cevap alirim ve sizinlede paylaşirim

                  Makedonya konsolosluğu bu şartlar gerekli diyor