Gidin! Onlara inat gidin! Hiç vazgeçmeyin! Yani insanın geçmişine dokunması Ailenin gerçek bağlarına kökenine dokunması! Bundan daha özel ne olabilir! Muhteşem bir duygu olsa gerek! hiç peşini bırakmayın!

Merhaba. Doğum belgeleri ile ilgili bir kılavuz.

  1. yüzyılda Türkiye’ye üç büyük göç dalgası yaşandı.

İlk dalga, Balkan savaşları ve Birinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşti. Bu dönemde nüfus kaydında çok az veri bulunmaktadır. Ancak, Sjenica, Novi Pazar ve Tutin bölgelerinden gelen insanlar için (örneğin, bazen 1890′lı yıllarda doğanlar gibi) veri bulunan durumlar vardı. Balkan Savaşları öncesinde bu bölge Avusturya İmparatorluğu tarafından yönetiliyordu ve nüfus kayıtlarını iyi bir şekilde tutuyorlardı.

İkinci göç dalgası ise iki savaş arasında gerçekleşti. Durum neredeyse aynıydı. Veri eksikliği, genellikle dini kitaplara dayanıyordu. Bugün dini kitaplar Sırp nüfus sistemine entegre edilmiş durumda, ancak savaşlar sırasında bu kitaplar hedef alındı ve bazıları yok edildi.

1940′lar, 1950′ler ve 1960′larda göç eden kişilerin en kapsamlı verilere sahip olduğu görülmektedir. Ancak, farklı durumlar da bulunmakla birlikte, durumların %50′den fazlasında doğum belgesi bulunabilmektedir. En sorunlu bölge Kosova’dır, yine savaşlar ve veri yok edilmesi nedeniyle.

Araştırma için çok önemli olan, atanızın Sırp adını ve soyadını bilmenizdir. Bir kişi Türk vatandaşlığına alındığında adı aynı kalır, ancak soyadı tamamen yeni olur.

Umarım bu bilgi hepiniz için faydalı olur.

    5 gün sonra

    Ümidini kaybedenler kaybetmesinler diyerek sizinle yaşadığımız süreci paylaşmak için üye oldum.
    Eşimin ailesi Yugoslav göçmeni olduklarını biliyorlardı babaanne Sazin’den geldiği için herkes Bosnalı olduğunu düşünüyordu. Alt-üst soyda ise rahmetli dede 1935 Yenice, büyük dede ise 1912 Yenice olarak gözüküyordu. Dedeler erken vefat ettiği için ve google’dan baktığımızda Yenice yazınca Bosna’daki Zenica çıktığı için konunun üstünü kapatmıştık. Sonrasında dedenin kimliği eşyalarının birinde çıktı ve doğum yeri Seniçe yazıyordu. Böylece Sjenica olduğunu ve Sırbistan göçmeni olduğunu anladık.
    Sonrasında isim denklik belgesine başvurduk ve çok şükür bakanlar kurulu kararı yazıyordu. Vukuatlı nüfus kayıt örneğinde de yazıyor. Sonrasında Ankara’ya Cumhuriyet arşivleri daire başkanlığına başvurduk. Tabiiyet beyannamesi, vilayet göçmen kayıt defterine ait görüntü ve bakanlar kurulu kararını edindik. Ne yazıkki tabiiyet beyannamesinde önceki ad soyad gösterir belge yoktu. Ufak yaşta ölen rahmetli dedenin kardeşi yani halanın varlığından ise bu arşiv taraması önce bilen yoktu 🙁
    Burada Rade avukat beyfendinin paylaşımları bizi düşünmeye sevketti. Kendisiyle iletişime geçtim. Sjenica’da kendi olmadığı için ve elimizde bir soyad olmadığı için araştıramayacağını söyledi. Yalnız sorularımı her zaman cevapladığı için kendisine teşekkür ederim.
    Sonrasında Sjenica belediyesi eski kamu avukatı Emil Turkovic’I buldum. Sabırlı, yardımsever ve oldukça zeki bir yaklaşımla 3 gün içerisinde (yani bugün-04 Aralık) tercüme evraklarla birlikte soyadını ve doğum belgesini buldu. PDF versiyonunu gönderdi ve bu herkes için oldukça heyecanlı bir süreçti. Sjenica’ya bağlı Duga Poljana doğmuşlar ve soyisimli arattığımda birçok uzaktan akrabada çıkmakta.
    Sjenica-Syenitsa-Seniçe-Syeniçe artık nasıl yazıyorsa Seniçe den olanlara yol göstermesi dileğiyle. Emil Turkovic sonsuz minnetarız ve henüz vatandaşlık süreci yeni başlıyor.

      Dugapoljana şimdiki süreç daha zorlu çünkü sırbıstan yıllardır vatandaşlık vermiyor. Biz de bekliyoruz

      Süreci yurtdışında avukatla yürütmeyi düşünüyoruz. Soru işaretlerimiz var. Doğum belgesini bulan avukat bu işin Sırbistan’a gelmeden tamamlanmayacağını söyledi. Diğer avukat ise farklı şeyler. Ayrıca internette eğer orijin Sırp değilse vatandaşlığa başvuramazsınız gibi bilgiler var. Yurtdışına gitmeden başvuranlarda o kadar çok şikayet varken uzun süre boşa beklemek istemiyoruz. Yalnız Sırbistanda bu işi nasıl kolay çözebileceğimizi henüz bulmuş değiliz.

        Dugapoljana avukat süreci başlatırsan buradan gelişmeleri yazarmısınız. 2013 e kadar tüm sülalem vatandaşlık aldı ben 2015 te başvurdum gala bekleyorum. Sırbistan vatandaşlık vermeyi kesecek mi o da belli değil. Burada yazan Rade avukat çok dürüst geliyor bana yazışmalardan onunla çalışan oldu mu ? Okuyupta bilgi veren olursa sevinirim

          FundaKK Benim şuan soruları sorduğum avukat Emil Turkovic, +381 63 7392 639 isterseniz iletişime geçebilirsiniz. Doğum belgesini pratik zekasıyla buldu. Yalnız vatandaşlık sürecini hakkında inceleme yapmak için bana bir hafta vermemi söyledi. Ayrıca söylenene göre 2016 sonrası Türkiye’den başvurularda bir tür stand by varmış. Ne reddediliyor nede onaylanıyormuş. Bunun için konsoloslukla başvurmaktan bir farkı yokmuş.
          Rade Zatezola +381 64 3302 515 olaya daha hakim gözüküyor. Burada paylaştıkları resmî yazıları diğerlerinin pek bildiğini zannetmiyorum. Evrakların tesliminde ne yapmaya karar verdiğimizi ve deneyimlerimizi paylaşırım

            Dugapoljana Biz de 2016 sonrası başvuranlardanız (2018), tam da dediğiniz gibi ne olumlu ne olumsuz bir ilerleme yok. Duyduğumuza göre bir şekilde usulsuz vatandaşlık almış olanlar var ve bu yüzden yeni vatandaşlık başvurularını bekletiyorlar, eskilerinin bir kısmını da inceliyolar. Bütün bunlara rağmen yine de bu kadar süre cevap verilmemesi pek normal değil.

            FundaKK Sırbistan için 2014 yilinda basvurup bekleyen benim bildigim xok kişi var. Ne içişleri geri dönüyor nede büyükelçilik…
            Millet nedensiz bekliyor.

              Manastirli dernek mayıs ayında başvuru formlarını topladı ama onlardan da bi ses yok. Sanırım vermeyecekler artık vatandaşlık

                Manastirli bosna sancak derneği daha önce başvuran kişilerin başvuru formlarını derneğe iletebilirsiniz dedi. Onları sırbıstan iç işleri bakanlığına yollayacaklardı

                  6 gün sonra

                  Dugapoljana Merhaba forumda mesaj yollama özelliği yok sanırım o yüzden buradan yazmak istedim.
                  Söylediğiniz avukat beye ben de danıştım baya bir bilgi verdi yardımcı oldu ama tabi doğum belgesi istemedim kendisinden henüz. Annemin dedesi ve babaannesi Senice’de doğmuşlar. Bunu söyledim kendisine Senice’de bir sürü köy olduğunu söyledi ve soyadlarının da o bölgedeki bir soyadına benzediğini söyledi.

                  Ama benim vatandaşlığa basvuramayacagımı söyledi. Bu ara nickiniz Dugapolona atalarımdan birinin mezartaşında da yazıyor sanırım bu doğdukları köyün adı olmalı.

                  Ben gerçekten başvuramıyor muyum? Ben TR, Annem TR, Anneannem TR Dedem TR, onların baba ve anneleri yugoslavya (Sırbistan doğumlu) 3 nesil kuralını aşıyor mu oluyorum? Avukat bey dedi ki konsolosluğa annenizle birlikte başvurmanızı öneririm. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

                  12 gün sonra

                  Merhaba Arkadaşlar Dedem 1910 prepol doğumlu.Doğum belgesi için araştırma yaptığımda ise Sırbistan’daki kayıtlarına ulaşamadım.Nufüs sayım defterinde kayıtları bulunuyor.Denklik belgesi için Ankara’ya başvurduğum da ise önceki ad soyadları bulunmadığından denklik belgesi düzenlenmedi diye evrak gönderdiler.Fakat belgede bakanlar kurulu kararıyla Türk vatandaşlığına geçtiği karar no yazıyor.Göç Belgesi için Ankara Devlet Arşivlerini Müdürlüğüne başvurdum ancak bakanlar kurulu karar no olmasına rağmen göç belgesi kayıtlarınada ulaşamadılar.Vatandaşlık için gerekli olan Doğum Belgesi yada göç bölgesine ihtiyacım var.Nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olabilirseniz sevinirim.

                  Dugapoljana Merhaba. Yaşadığınız süreci heyecanla okudum. Öncelikle Emil Bey’e whatsap üzerinden ulaşabilirmiyim? Böyle bir izni var mı? Benim dedem de Sjenica doğumlu. Köyü soyadı herşeyi belli. Pasaportlarına kadar elimizde herşey var. Burada ki belgelerimizde hazır. Ancak oraya hem gittiğimde hemde sonrasında doğum belgesini bulamadık. Şimdi sizin mesajınız yeniden heyecanlandırdı.