bdrk
Hocam benim yazılarım genelde uzun olur 🙂
Niyetim kavga çıkarmak ya da başka bir şey üretmek değil. Bu konuda dediğim gibi, siyasi görüşleri bir kenara bırakırsak bu işi tek kişi çözer; o da bu ülkenin cumhurbaşkanıdır. Diğerlerinin çok da dinleneceğini düşünmüyorum.
Türkiye hükümeti Türk halkının böyle bir durumdan faydalanmasını ister mi, bunun için bir girişimde bulunur mu? Ya da buna karşılık Makedonya’nın Türkiye’den beklentileri olur mu? Bunlar devletler arası konular.
AB hedefi olan ülkeler hangileri? Bir genelleme yaptınız ama bir iki ülke adı verirseniz ben de araştırayım. Şu anda kimlik ve sınır tartışmaları yaşayan, en karışık ve kaotik ülke Bosna Hersek ama orada bile böyle bir durum olduğunu düşünmüyorum.
Seçme ve seçilme meselesine gelirsek; KKTC’de sadece KKTC’de oy kullanabilirsiniz, Türkiye’de bile kullanamazsınız. KKTC’yi tanınmıyor diyelim; İrlanda ve Danimarka’da ikamet şartı var. 190’dan fazla ülke var ve hepsinin kuralları farklı. ABD başkanı olabilmek için ABD topraklarında doğmuş olmanız gerekiyor. KKTC’de seçilebilmek için 5 yıl ikamet ve Türk anne-babadan doğmuş olma şartı var. Bu veya buna benzer kurallar bana mantıklı geliyor.
Yani ben Makedonya kimliği aldım diyelim ama Şili’de yaşıyorum; Makedonya için nasıl sağlıklı karar verebilirim? Bu soru tüm ülkeler için geçerli.
Eğer Makedonya “kimlik verdikten sonra siyaseti kaybederiz” gibi bir düşünceye sahipse, bunu açıkça söyler ve gerekli önlemleri alır. Bunun örnekleri dünyada var, yapılması zor şeyler değil.
Açıkçası Makedonya vatandaşlığına başvuranların çoğunun niyeti belli: AB ülkelerine vizesiz 90 gün giriş-çıkış, çocuklara ileride faydası olsun düşüncesi. Benim babam 75 yaşında; bu saatten sonra gidip Makedonya’ya yerleşeyim, yaşlılık maaşı alayım gibi bir niyeti yok. Ben kendim için babam üzerinden başvuru yaptım. Bana faydası olur, benden sonraki çocuklarıma faydası olur; AB’de okurlarsa bir avantaj olur diye düşünüyorum.
Hatta açık konuşayım, vatandaşlık alırsam neden Makedonya’da bir iş faaliyeti yapmayayım? Sonuçta gelişmekte olan bir ülke. Vatandaşlık almayan da yatırım yapıyor ama onunda durumları baya karışık 🙂
Eğer Makedonya AB’ye girecek ama AB kurallarıyla çelişen bir durum varsa zaten sorarlar “niyetiniz nedir?” diye. Türkiye’de artık AB üyeliğinin adı bile geçmiyor. Birçok fasıl hâlâ açık ve ilerleme yok. Avrupa denince Türkiye’de yaşayanların gözünde “kurallara uyan, sistemli bir topluluk” algısı var ama sonuçta ortada ciddi bir ilerleme görünmüyor. Vatandaşlık başvurularını araştırmak ne kadar zor olabilir? Konsolosluklar mı çalışmıyor?
Kıbrıs Cumhuriyeti örneği ortada. 2004’te AB’ye girmeden önce vatandaşlık başvuruları alındı. 20 yıl geçti, evlilik yoluyla başvuranlara hâlâ vatandaşlık verilmiyor. Güney Kıbrıs’ta yaşa, Rumca öğren, en fanatik Helen ol; yine vermiyorlar. Benim korkum Makedonya’da da sürecin bu şekilde belirsizliğe evrilmesi. Kıbrıs cumhuriyeti kimliğine de başvurdum orada da benden önce 20 yıl bekleyen var STK mahkemelik ama yine de çözüm yok
Sizin de dediğiniz gibi, bazı yerlerde Türk varlığına Osmanlı geçmişi üzerinden bakılıyor. Bir Yunanlı ile tartışmam oldu; DNA testimde %2 Türk çıktı diye “Bak sen Türk değilsin” dedi. Ben de “Tamam, Yunanım o zaman” dedim ama Yunanistan beni vatandaş olarak kabul etmiyor, vize vermiyor. “Siz Müslümansınız” dedi; “Hayır, Hristiyanım” dedim. “Türkçe konuşuyorsun” dedi; “Rumca da Makedonca da biliyorum” dedim. Her sorusuna olumlu cevap verdim ama yine de olmadı.
Makedonya’nın yatırım yoluyla vatandaşlık şartına baktım; 400 bin euro istiyor. Dominik Adası 100 bin dolar istiyor. Hiç siyasi problemim olmayan bir ülkenin vatandaşlığını almak daha kolay görünüyor.
Makedonya AB’ye girse de girmese de benim vatandaşlık konusunda beklentim şu an %1. Başvuranlara “başvurmayın” demem; bu herkesin yasal hakkı. Verirler ya da vermezler, benim kişisel görüşüm bu yönde.
Bulgaristan ve Romanya 10–15 yıl önce Türkiye’de birçok kişi tarafından alt görülüyordu. Şimdi siyasetlerini toparladılar, vatandaşlık süreçlerini işlettiler; tanıdığım birkaç aile Bulgaristan’a yerleşip çiftlik kurdu. Türkiye’den AB’ye giden gençler için yapılan o meşhur yorum var ya; “Türkiye iki mühendis kaybetti ama Almanya iki çok iyi mühendis olan çöpçü kazandı” diye. Bu ülkeler zamanla böyle dönüşüyor.
Ben her yaz Balkanlara gidiyorum, akrabalarım orada yaşıyor. Kuzenlerim Makedonya’dan Karadağ’a iş için geçti. Bölgeyi yakından takip ediyorum.
Kişisel olarak bakış açım budur.