emre Ozgur Göç eden kişi yaşıyorsa ilk o kişinin alması gerekir. Anca göç eden kişi vefat etmişse çocukları başvurabilir.
emre HercAn Göç eden kişi yaşıyorsa ilk göç eden kişinin önce başvurup vatandaşlığı alması gerekiyor. Göç eden kişi vefat etmişse anca o durumda çocukları başvurabilir.
haskovicdanijel Bildiğim kadarı ile mesela anne yada baba üzerinden alınacak illa onun alması zorunluluğu yok orda doğması yeterli evlatları alması için
emre haskovicdanijel Göç eden kişi hayattaysa o kişi öncelikli oluyor. Anca vefat etmişse çocukları başvurabilir.
Okanalbayrak emre ben daha önceden denediğimde hem annemden hem bizden evrak istediler ancak büyük ihtimalle çıkmayacak dedikleri için başvurudan vaz geçtik.
HercAn Okanalbayrak son kanun öncesi ben de ihtimal sıfıra yakın olduğu için başvuruyu beklettim hep. benim pozisyonumda olup alan kimseyi görmedim çünkü hiç. son kanun sonrası ümitlendik, gerçi ümitlenmemek elde değil çünkü takıldığımız ana madde değişti. umarım bu sefer olacaktır.
emre HercAn Aynen öyle. Okan bey sanırım güncellenmiş yasanın güncellenmeden önceki halini anlatıyor. O zamanlar tabii ki alma imkanı yoktu göçmenlerin. Ama şimdi var 🙂
Okanalbayrak emre ben eski yasadan bahsediyorum. 2016 yılında başvuru yapmak için konsoloslukla görüştüğümüzde pek umut vermemişlerdi. Ancak başvuru yaparsak hepimizden belge çıkarmamızı istediler. Önce anneniz alacak sonra siz alacaksınız demediler, onu demek istedim.
HercAn Okanalbayrak evet bu konuyu ben de bu şekilde biliyorum. Radoviş’te görüştüğüm arkadaş da , babanız, siz ve kardeşiniz için başvuru yapacağız diyor. Netleştiririz onu da.
haskovicdanijel makedonyada belediyede çalışan kuzenimden aldığım bilgiye göre illa anne baba alma zorunluğu olmadığını söyledi. emre bey siz bu bilgi hakkında kesinmisiniz ?
admin haskovicdanijel Ben özetleyim; Eğer anne babanız Makedonya’da evlenmedi** ise, halihazırda Makedonya resmi kayıtlarına göre hala medeni durumu bekardır. Sizin direk başvurarak alabilmeniz için önce evliliğin tanınmış olması gerekmektedir. Arkasından Nüfus Kayıtlarınızın makedonca yeminli tercüman tarafından çevrilmesi sonrasında kolaylık sağlanabilir düşüncesindeyim.
gallagher farklı bir soru sorayım ben de. anne tarafı 57 de gelmiş, bize hiç oradaki soyadından bahsetmediler. ilk kez bu sitede görüp sordum, anneme de öyle bir şey söylememiş dedemler. oradayken göçmeden önce soyadı almamış olmaları mümkün mü?
admin gallagher Yugoslavya yıkılması sonrasında hatta Yugoslavya var iken dahi insanların soyadı var idi. Bu konuyu bi tık araştırmanızı tavsiye ederim.
Kerimgokberk İyi akşamlar. Anneannem Türkiye’ye gelirken bekarmış Türkiye’de evlenmiş. Kızlık soyadı ve evlendikten sonraki soyadının farklı olmasından ötürü süreçte bir değişiklik veya ekstra bir iş yükü oluyor mu acaba? Şimdiden teşekkürler.
admin Kerimgokberk Merhabalar Anneannenizin kızlık soyadının olduğu doğum belgesine ulaşabilirseniz ve burada da o soyisim ile bir isim denklik belgesi alabilirseniz konuyu başlatma şansınız olabilir düşüncesindeyim.