Selamlar son düzenlemeleri yapıyoruz. Akşam yayınlanacağız.
Makedonya Çifte Vatandaşlık
pseudos Toplam ne kadar bir işlem ücreti ödediniz acaba?
Okanalbayrak valla bu güzide Kuzey Makedonya konsoloslugu hala dil bilme zorunlulugu ve once orada dogan gocmen vatandaslik alacak sonrasinda cocuklar seklinde israrciysa artik gonul koyacagim kendilerine
muratssonmez doğum belgesi çevirisine 150 TL noter onayına 126 TL ve isim denklikteki pasaport çevirisine 100 TL ( ona indirim yaptı çevirmen) ve noter onayına da 126 TL
Benim babaannemin isim denklik belgesi ekinde serbest göçmen vizesi var ve orda hiçbir şekilde yardım almacayağıma taahhüt ederim ibaresi imzası var. Vatabdaşlığa engel bir durum değil dimi
beratkvardar Değil.
- Düzenlendi
Arkadaşlar Radovishten olan arkadaşlar var mı? Olan varsa yazabilir mi beni etiketleyip?Ya da bu yakınlarda Kuzey Makedonyaya gidecek olan uçakla ya da araba ile?
Gknatkn yasayı çıktı alıp götürün
- Düzenlendi
emirkan Türkiye’de İsim Denklik Belgesinin bazı durumlarda Türkçe’ye çevrilmesini isteyebilirler ilgili yasayı göstermek veya başka nüfus müdürlüğüne gitmek daha mantıklı olur. Çoğu nüfus müdürlüğünün haberi yok.
Makedonya konsolosluğu da isim Denklik belgesinin ön Türkçe Ekini Makedoncaya çevrilmesi istiyor.
Kısır döngü
Okanalbayrak başvurular bügün itibari ile başladı dimi
?
EfeEmirEken evet ancak bütün evraklar tamamlandıktan sonra başvuru için randevu alınması gerekiyor. Randevusuz başvuru kabul etmiyorlar.
Okanalbayrak teşekkür ederim. Çevirdik belgeyi doğum yeri vinisa ya bağlı lepic köyü olarak netleşti.
Celikmessut rica ederim. Hayırlı olsun.
Okanalbayrak cokta zitlasmak istemiyorum kendileriyle malum yarin obur gun yine isimiz duser ), birde bir ara forum olarak bir araya gelip toplansak ne guzel olur. Bir cogumuz Istanbul da diye dusunuyorum.
pseudos sizin atanız hangi tarihte göçmüş hocam? Her başvuranda direkt olumlu iaim denklik çıkıyor mu onu anlamaya çalışıyorum. 1930-40larda göçenlerde direkt olumlu isim denklik çıkmıyor gibi. 70-80lerde göçenlerin kayıtları düzgün bir şekilde tasniflenmiş ki hemen çıkıyor anladığım kadarıyla
- Düzenlendi
butuzun 1945 öncesini soranlara genel olarak yazıyorum.
1910-1945 tarihinde göç edenlerin maalesef bu son yasa değişikliğinden faydalanma şansı yok.
Dediğim gibi yasa değişikliği beklemek gerekiyor.
Ancak çok eski kayıtların tutulmasına hem Türkiye hem Makedonya tarafında büyük sıkıntı var.
Çok eski kayıtlar için Makedonya tarafı arşivi su basmış kayıt yok diyebiliyor.
Türkiye tarafında ise 1945 yılından önce gelenler Türkiye’ye genelde vize almadan geldikleri için isim Denklik Belgesi bulmak neredeyse imkansız. Çünkü İsim Denklik belgesinin ana dayanağı Üsküp Büyükelçiliği Tarafından verilen Türk Serbest Göçmen Vizesi. Şu an verilen İsim Denklik Belgesininde herkes bu vizeyi görebilir.
Hatta Makedonya Üsküp Büyükelçiliği bile 1969 öncesi arşivi tutmuyor.
Bir örnek vereyim, 1910 yılında doğan biri) (Osmanlı vatandaşı diye bakmasak) Makedonya’dan 1. Dünya Savaşı sırasında ailesiyle kendi imkanlarıyla Türkiye’ye gelse ve onun yaşayan çocuğu onun doğum kaydını bulsa ve Türkiye’ye getirilip bu kişi benim babam dese bu sefer Türk makamları İsim Denklik Belgesi olmadığı için kanıtla baban olduğunu nereden bileyim başkasının doğum kaydı olup olmadığını diyecek.
Çarlık zamanı için de aynı durum söz konusu.
Vize yok = İsim Denklik Belgesi Yok
Yasa değişse bile 1945 öncesi için Esas iki belge olmalı, aynı kişiye ait İsim Denklik Belgesi ve Makedonya Doğum Kaydı.