Arkadaşlar vatandaşlık için başvuruyu nereye yapıyoruz ?
Makedonya Çifte Vatandaşlık
benim babam vatandaşlık hakkına sahip oluyor. önce onun başvurup vatandaşlığının çıkmasını mı beklememiz lazım yoksa anne, baba, cocuklar aynı anda başvuru yapılabilir mi ? yani başvuru aşamasında aynı anda tüm aile başvursa olur mu ?
Erdem45 Türkiye’de Ankara’daki büyükelçiliğe ya da İstanbul’daki konsolosluğa yapabilirsiniz. Makedonya’ya gidip de pek tabi başvuru yapabilirsiniz.
rumeliengin Babanız ile beraber sizler ve kardeşleriniz de aynı anda başvuru yapabilir. Beklemenize gerek yok.
butuzun Makedonya 1918-1945 Monarşi ile yönetildiği için Cumhuriyet olarak kurulduğu tarih esas alınıyor. Şu anki Kuzey Makedonya YSFC’nin devamı olarak düşünebilirsiniz.
Örneklemek gerekirse, İki kardeş düşünün Ahmet ve Mehmet.
1930 yılında Üsküp’de Doğan Ahmet YSFC’in Üsküp şehrinde yaşamaya devam ettiyse, 1955 Yılında YSFC’nin vatandaşı olarak Türkiye’ye göç ettiyse yasadan faydalanabiliyor.
1930 yılında Üsküp’de doğan Ahmet’in Kardeşi Mehmet 1943 yılında Monarşi zamanında YSFC kurulmadan Türkiye’ye göç ettiyse YSFC’nin vatandaşı olmadığı için bu yasadan faydalanamıyor. Çünkü o YSFC’nin vatandaşı değil Krallık vatandaşı.
1918 öncesi ise zaten orası Osmanlı toprağı olduğu için kişiler Osmanlı vatandaşı oluyor.
Şu şekilde de düşünebilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu yıkıldığında Türkiye Cumhuriyeti kuruluyor. Türkiye’de kalan kişiler Cumhuriyetin vatandaşı olarak kayıt altına alınıyor ve Vatandaşlık alıyorlar. Savaş zamanı yer değiştirmeler oluyor.
Osmanlı’nın son döneminde Dahiliye Nazırlığı yapmış olan Ali Kemal’in torunu olan Stanley Johnson’ın (Osman Kemal`in) torununun adı Boris JOHNSON’dur mesela, kendisi İngiltere Başbakanıdır, onun bizden vatandaşlık alma durumu gibi bakıyorlar.
Bu şekilde yazdığıma bakmayın, onaylamıyorum. Bence insan doğduğu Topraklardan, ait olduğunu hissettiği yerden koşulsuzca vatandaşlık almalı. Çünkü belirttim örnekte bulunan Ahmet ve Mehmet’in çocukları kendi iradeleri dışında buraya getirildi ve ikiside eşitler.
Torun meselesi ise kesinlikle ileriki zamanda çözülecektir. Nereden tutarsan tut bu yasada eşitsizlik var ancak anneleriniz babalarınız dedeleriniz vatandaş olduktan sonra bu düzelebilir.
Himes mal mülk’den ziyade emeklilik maaşı veya normal ssk’lı bir iş ve oturduğun kiralık bir ev. Burada sosyal yardımlarla yaşayan evsiz bir kişi makedonya’nın başına bela olacağından bunu istemiyorlar.
muratssonmez makedonya istanbul konsolosluğu’na mail attım. sizin verdiğiniz cevabın tam tersini söylüyor. dedikleri önce babanız başvuracak, babanıza vatandaşlık çıktıktan sonra siz başvuracaksınız diyorlar. hangisi doğru ? sizin dediğiniz mi konsolosluğun dediği mi ? Buraya da konsolosluğun verdiği cevabı ekliyorum.
rumeliengin onlar hala eski kurallara uygun mail atıyorlar.
Gönderdikleri evrak Listesinde Makedonca bilme şartı yer alıyor.
EfeEmirEken çok pardon 1960 ta gelmişler Mayıs ayında
muratssonmez annem başvuru yaparken ben nasıl başvuru yapacağım? Benim toplamam gereken evraklar nelerdir?
— annem mk doğumlu, o olmak istemezse ben başvuru yapabilir miyim?
K. Makedonya C. Vatandaşlığına müracaat etmek için gerekli olan belgeler arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde sabıkası olmadığına dair belge ve Türkiye Cumhuriyeti’nde soruşturma yürütülmediğine dair belge ayrı maddelerde zikredilmiş. Sabıka kaydını biliyoruz ancak soruşturma yürütülmediğine dair belgeyi daha önce alanınız var mıdır? Savcılıklar sadece kendi yargı çevrelerinde soruşturma yürütülmediğine dair belge verebiliyorlar. Örneğin Şile Savcılığına müracaat edince sadece Şile C. Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma yoktur veya takipsizlik ile sonuçlanmıştır şeklinde bir cevap verebiliyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nde soruşturma yürütülmediğine dair belgeyi verecek olan makam neresidir?
Merhabalar,
E-devlet üzerinden soy ağacına baktığımda rahmetli babamın doğduğu tarihi 01.07.1958 gözükmektedir. Bu durumu düzeltmem için ne yapmam gerekiyor ? Kesin bir bilgi verirseniz çok sevinirim.
ridvansar adliye.
- Düzenlendi
mephisto makedonya’ya gidip babanızın doğum kaydını çıkartıp burada nufüs müdürlüğüne karşı vefat eden kişinin kimlik bilgileri değiştirilemeyeceği için dava açıp doğum tarihinin vukuatlı nüfus kayıt örneğin düşünceler kısmına ekleteceksiniz. Bir hukukcudan fikir alabilirsiniz.
Yakın bir tarihte Üsküp’e nüfus müdürlüğüne gidecek olan var mı?
rumeliengin Burada konsolosluk bence yanlış yönlendiriyor. Çünkü dün Salih Murat bey kanunen çoçuğuda hak sahibi dedi ve şöyle ekledi; varsayalım ki göçmen kişi başvurmak istemiyor almayacak vatandaşlık, ama kanunen çocuğu hak sahibi? bu yüzden çocukta başvurabilir dedi. Yinede hala başvurular başlamadığı için süreç netlik kazanamadı tabiki.
Arkadaşlar babam 1955 Manastır (Bitola) Kanatlar köyü doğumlu ve kendisi de her göçmen kişi gibi 01.07 şeklinde görünüyor Türkiye’de biz bunu Makedonya’dan doğum belgesi aldıktan sonra mahkeme olmadan Türkiye’de düzeltebilecek miyiz? ortalama kaç gün sürer bilgisi olan kişiler yardımcı olursa çok sevinirim. Bir çok belgeyi hazırlamıştık tek eksiğimiz doğum belgesiydi fakat tarih olaylarından dolayı hazır olan evraklarımızda çöp oldu çünkü doğum günü Türkiye’de revize edilmeli :/
ismeren göçmen kişi başvurmak istemiyorsa göçmen kişinin çocuğu başvuracak. Konsolosluk eski yasa üzerinden gidiyor.