butuzun Makedonya 1918-1945 Monarşi ile yönetildiği için Cumhuriyet olarak kurulduğu tarih esas alınıyor. Şu anki Kuzey Makedonya YSFC’nin devamı olarak düşünebilirsiniz.
Örneklemek gerekirse, İki kardeş düşünün Ahmet ve Mehmet.
1930 yılında Üsküp’de Doğan Ahmet YSFC’in Üsküp şehrinde yaşamaya devam ettiyse, 1955 Yılında YSFC’nin vatandaşı olarak Türkiye’ye göç ettiyse yasadan faydalanabiliyor.
1930 yılında Üsküp’de doğan Ahmet’in Kardeşi Mehmet 1943 yılında Monarşi zamanında YSFC kurulmadan Türkiye’ye göç ettiyse YSFC’nin vatandaşı olmadığı için bu yasadan faydalanamıyor. Çünkü o YSFC’nin vatandaşı değil Krallık vatandaşı.
1918 öncesi ise zaten orası Osmanlı toprağı olduğu için kişiler Osmanlı vatandaşı oluyor.
Şu şekilde de düşünebilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu yıkıldığında Türkiye Cumhuriyeti kuruluyor. Türkiye’de kalan kişiler Cumhuriyetin vatandaşı olarak kayıt altına alınıyor ve Vatandaşlık alıyorlar. Savaş zamanı yer değiştirmeler oluyor.
Osmanlı’nın son döneminde Dahiliye Nazırlığı yapmış olan Ali Kemal’in torunu olan Stanley Johnson’ın (Osman Kemal`in) torununun adı Boris JOHNSON’dur mesela, kendisi İngiltere Başbakanıdır, onun bizden vatandaşlık alma durumu gibi bakıyorlar.
Bu şekilde yazdığıma bakmayın, onaylamıyorum. Bence insan doğduğu Topraklardan, ait olduğunu hissettiği yerden koşulsuzca vatandaşlık almalı. Çünkü belirttim örnekte bulunan Ahmet ve Mehmet’in çocukları kendi iradeleri dışında buraya getirildi ve ikiside eşitler.
Torun meselesi ise kesinlikle ileriki zamanda çözülecektir. Nereden tutarsan tut bu yasada eşitsizlik var ancak anneleriniz babalarınız dedeleriniz vatandaş olduktan sonra bu düzelebilir.