Merhaba,
Maalesef çifte vatandaşlık hakkından, başvuru imkanından çok geç haberim oldu, şimdi bu kadar az zaman kalmışken belki ucu ucuna da olsa yetiştiririm umuduyla işe giriştim. Dezavantajım şu: Ben yurtdışında yaşıyorum, babam Türkiye’de ama o bu kadar evrak işiyle uğraşacak durumda değil, o yüzden benim iyi bir seyahat planı yapıp en kısa sürede süreci başlatmam gerekiyor. Çok teşekkürler bu güne kadar yazdıklarınız, verdiğiniz emekler için (aynı şekilde podcast’ler için de geçerli). Başlangıç için kafama takılan birkaç nokta var, ben de isim denklik belgesinden başlayıp madde madde sorayım.
Öncelikle: Babam 1949 doğumlu, 1961′de (emin değiliz ama muhtemelen 12 yaşını doldurmadan) göç etmişler. Buraya geldiklerinde nüfus memuru adının bir harfini değiştirerek kaydetmiş nüfusa (Akif’i Arif yapmış farz edelim, buna benzer bir hata yani, Ahmed-Ahmet gibi bir şey değil). Doğum yeri doğru, tarihi de çoğu kişide olduğu gibi 1 Temmuz.
1. Bu harf değişikliği bize doğum belgesini alırken bir sorun çıkarır mı? İsim denklik belgesinde eski isim Akif = yeni isim Arif olarak denklik verilirse, bu belgeyle Makedonya’dan doğum belgesini alabilir miyiz?
2. Sanmıyorum ama en kötü senaryo şu olabilir: Diyelim ki isim denklik belgesini aldık ve belgede önceki isminin yazmadığını gördük. Türkiye’deki Arif gidip de Yugoslavya’daki Akif olduğunu nasıl ispat eder?
3. Yukarıda bir kişi sormuş zamanında ama gözden kaçmış sanırım, isim denklik belgesi olmadan doğrudan Makedonya’ya gidip doğum belgesini alabilir miyiz?
4. Peki Akif-Arif değişikliği gibi harf değişikliği olduysa isim denklik belgesi olmadan doğum belgesi alabilir miyiz? Bunu, böyle bir imkan varsa bu sıkışıklıkta belki zaman kazandırır diye soruyorum. Yoksa ben her halükarda babama nüfusa gidip isim denklik belgesi için başvurmasını söyledim.
5. Doğum belgesi için götürülecek isim denklik belgesinin apostilli olmasına gerek var mı?
6. Aynı şekilde, doğum belgesi için götürülecek isim denklik belgesinin tercüme ettirilmesine gerek var mı?
7. Doğum belgesi için götürülecek isim denklik belgesine başvururken dilekçe mi veriyoruz yoksa ilgili nüfus müdürlüğüne gidip orada bir bürodan mı başvuru yapıyoruz? Arattım ama forumda bulamadım bununla ilgili bir şey. Bu çok basit bir soru biliyorum ama babama yapacaklarını eksiksiz tarif edebilmek için soruyorum. Ben olmadan tek başına gidip başvuracağı tek evrak bu, bir hata olursa çok zaman kaybedebiliriz.
8. Son olarak, kılavuzda yazıyor ama dinlediğim bir podcast bölümünde sayılmayınca merak ettim, emin olmak için soruyorum: Göç edenin EŞİ vatandaşlık başvurusu yapabiliyor mu? (Eşin göçmen olmadığını kabul ediyoruz).
Şu anda aklıma gelenler bunlar, kazasız belasız doğum belgesini almak öncelikli hedef. İşler yolunda giderse daha sonra başka sorularla da başınızı ağrıtırım inşallah. Şimdiden çok teşekkürler vakit ayırdığınız için, herkese kolaylıklar.