gurcan
Merhabalar,
Ben de bu konu kapsamında durumumuzu özetleyip @gurcan Gürcan Bey başta forum paydaşlarının görüş ve tavsiyelerini alabilirsek çok sevinirim. Soracağım bazı soruların “temcit pilavı” kıvamında olacağına eminim, lütfen mazur görünüz.
Dedem ailesiyle birlikte 1950 Eylül ayında Türkiye’ye göç etmiş. Babam Ağustos 1948 Ardinska doğumlu. 2020 yılında Bulgaristan vatandaşlığını geri kazanma işlemlerini başlattı. Maalesef ömrü yetmedi, 2022′de vefat etti. Ben de kendim için biraz geç olsa da (55 yaşındayım), 12 yaşındaki oğlum için süreci devam ettirmek istiyorum.
Elimizdeki belgeler:
A) Babamın Bulgaristan doğum kayıt örneği (Akt za rajdanie) apostilli. Bulgaristan resmi makanmlarının ve T.C Burgaz başkonsolosluğunun onay/mühürleri var. Bulgaristan’da yeminli tercüman tarafından Bulgarca’dan Türkçe’ye çevrilmiş eki var. Bu belge Aralık 2019 tarihli.
B) Dedem ailesiyle göç ederken Bulgar makamlarınca düzenlenip verilmiş aile fotoğraflı göç pasaportu. Babamın ve kardeşlerinin isimleri, doğum tarihleri yer alıyor.
C) Bu pasaportun Eylül 1950′de Edirne’den Türkiye’ye giriş yaptıklarında işlenmiş vize kayıtları.
D) T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün babamın başvurusuyla düzenlediği İsim Denklik Belgesi. Ancak bu belgede “Türk vatandaşlığını kazanmadan önceki adı ve soyadı bilgileri nüfus kaydına işlenememiştir” ibaresi var (görseli ekledim).
(Not: Bu forumda https://anavatanrumeli.org/d/153-isim-denklik-belgesi-onceki-ad-soyad-sorunsali başlığı altındaki tartışmaları okuduk. Sanırım bu ibare bir engel teşkil etmeyecek ama bizim için de teyit edebilirseniz seviniriz.)
Benim sorularım şunlar:
1) 2019 tarihli apostilli doğum belgesi evrakları aradan 7 yıl geçtiği için geçerliliğini yitirmiş oluyor mu yoksa babamın toplamış olduğu belgelerle süreci kaldığı yerden devam ettirebilir miyim? Ben babamın kendi aldığı isim denklik belgesini (yukarıdaki D maddesi) e-devletten güncel olarak çıkartabiliyorum, ama buna apostil yaptırmam gerekiyor sanırım?
2) Babam vefat ettiği için Formül C (Uluslararası Ölüm Kayıt Örneği) ve Veraset ilamını çıkarmam gerekiyor. Kendimin de nüfus kayıt örneğini çıkarmam gerekiyor. Bunları aldıktan sonra izlememiz gereken adımlar nelerdir? Bu aşamada aracı profesyonel bir kurumla ilerlememizi tavsiye eder misiniz?
Derli toplu ifade etmeye çalıştım ama kaçırdığım noktalar olabilir. İlgi ve desteğiniz için çok teşekkürler, esenlikler.