Herkese merhaba. Bu sabah son bir siyasi ile kahvaltida görüştüm. Kendisine itimadım çok fazla olduğundan ondan alacağım bilgileride toparlayip sizinle paylasmak istedim. Bundan dolayida aciklamam biraz gecikti.
Kısaca ve özetle; şuan ve önümüzdeki haftalar tüm Makedonya siyasetçileri ve bürokratları (belediye baskan adaylari) 19 Ekimde yapilacak yerel seçime kilitlenmiş durumdalar.
O kadar kilitlenmişler ki bu seçim yerelde olsa onlar için hayati önem niteliğinde.
Çünkü, bazı şehir yada bölgeler el değistirirse (parti+koalisyon) iktardaki siyasi yön ve ülkenin politikalarida değişecek gibi duruyor.
İlk seçimde katilim olmaz yada eşitlik olursa Kasım ayında ikinci bir tur yapilacak.
İlginç birliktelik ve koalisyonlar var ancak buz daginin gorunmeyen tarafida var.
Gorustugum, soru sordugum, fikrini ce dusuncesini aldigim milletvekilleri, parti baskanlari ve stk yöneticileri dahil herkes şunu söyledi. “Ülkede şuan vatandaşlık meselesi gündemde değil.”
Bu zaten görsel yada yazili basindanda çok çok belli.
Kimse Türkiye’deki Makedonya göçmenlerinin vatandaşlık başvurusu ile ilginemiyor.
Tüm milletvekillerine “Türkiye’de konuşlan konu, eylül veya ekim gibi sonuçlarin bir kisminin aciklanacagi yönünde haberler yada duyumlar olduğuydu.”
Çoğu bu soruma gülerek yada tebessüm ederek cevap verdi.
Bunu kim söyledi, kim acikladi diye sordular.
Bende Makedonyadaki yetkililerden duyum olmuş dedim. Hayir, hayir kesinlikle ne eylül, ne ekim nede kasimda böyle bir durum yok dediler. Hatta sorulan sorulara halen ilgili bakanliktan saglikli bilgi bile gelmedigini söylediler. Yilbasi olurmu diye kisa bir evet yada olabilir cevabi bekledim ancak “Mümkün değil” diyerek net bir cevap aldim.
Neden verilmiyor yada bu kadar uzadi soruma ise, ilk olarak istihbarak teşkilatinin çekinceleri olduğunu ve bu durumu iktardaki partilere ve şuanki basbakana rapor olarak sunduklarini ilettiler.
Endişeleri vatandaslik verilmesi sonrasi demografik yapinin değismesi.
Başvurular arasinda Torbeş,Pomak oldugu kadar çok fazla Türk ve bir o kadarda Arnavut var oluşu şuanki hükümeti dusunduruyor ve endiselendiriyor.
Pekiyi madem uygulanmayacakti neden cikti bu yasa dedim?
Cevap; bunu bir önceki dönemdeki başbakana ve hükümete sormak gerek dediler.
Yazacak çok şey var ama sonuçta hep ayni şeyleri konusuyor olacagiz.
Eylül,Ekim,Kasım kim nereden duyduysa öyle bir calismada tarihte dogru degil.
Ufukta bu konular olmadigi gibi Makedonyada siyasiler bunlari konusmuyor bile.
Dedigim gibi, Makedonyada eylüller, yilbaslari ve seçimler bitmez.
Belkide Makedonya turizmi ve Türk turisti kaybetmemek için vatandaşlık konusunu canli tutmak istiyor. Kestirip atsa turizm ve Türkiyeden gelen turist bicak gibi kesilecek.
Canli tutup olaya ticari bakmak istiyor.
Ticari demişken, görüştüğüm siyasi ve politikacilar şuan dikkat edilmesini benim aracailigimlada size iletmemi istedi.
Kesinlikle terçümanlara fahiş fiyatla iş yaptirmasinlar, notere parayi kendileri ödesinler, apostil, izvod ve isim denklik için araci ve dolandiricilara para kaptirmasinlar.
Dosyanizi öne koyalim diyenlerr, sizin vatandaslik kesin ama vekaleti bana verin diyen avukatlara itibar etmesinler.
İzvodun ücreti, apostilin ücreti, noterin ve tercümenin sayfa basi ücreti belli. Sakin aldanmasinlar ve dolandirilmasinlar diye uyardi.
Bazı ćakallar izvod için (senin izvod çok zor diyerek) 250-500 euro araci ücreti istiyormuş ve buna şahit oldum dedi. İzvod şuan 100-150 denardir ve apostilde 300-400 denardir. Para kaptirmasinlar ve garanti hizmet veren hiçbir hukuk bürosuyla calismasinlar dedi.
Aktaracaklarim şimdilik bu kadar.
Bugün Üsküp’ten, akşam Manastır’dan, salı günü Rozaje’den selamlar…