Merhabalar.
Forumunuzda yeniyim. Cevaplanmasını istediğim sorumun tam karşılığını bulamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Babamın babası 1926 yılında Arnavutluk’tan alelacele göç etmişler. Ellerindeki Osmanlı yazısı olan belgeleri kayıp. İlgili ilçe nüfustan isim denklik belgesi başvurusu yaptım. İlk kayıt Burdur merkez ilçe, fakat dedemin babasının ismi yanlış yazılmış ve bunun yanında dedem, kendi anne ve babasıyla soy bağı kurulamamış denildi. Dedemin babası da kendi anne babasıyla bağ kurulamamış. Buraya kadar öğrendim.
Dedem, Burdur’da ilk kayıtta Burdur ilgili köy doğumlu fakat, Aydın’a taşındıklarında kendi doğum yerini 1948′de Mitroviçe (aynen bu şekilde) yazdırmış.
İsim denklik başvurum reddedildi. Bugün bana tebliğ edilirken de 1929 yılı öncesi zaten otomatik olarak reddedilir, çünkü o dönemin kayıtlarına bakılmaz denildi. Ama ilgili hangi kanun öğrenemedim.
Burada da, (Anavatan Rumeli Forumu) o dönem savaş yılları olduğu için kayıtlara ulaşılamadığından dolayı reddedildiğini öğrendim. Ben şimdi, o dönem ilk kayıt oldukları yer olarak Burdur’u (bundan 5-6 yıl önce baktığımda ilk girişleri Bursa görmüştüm. Ama şimdi yok) görebiliyorsam, isim denkliği de almış olmam gerekmiyor mu?
Bu insanlar Sırp zulmünden kaçmışlar. Doğum belgesini oralardan istemek imkansız. Ekranda görülüyorsa, ‘1926 yazdığı için’ neden reddediliyor? Ya da ondan dolayı mı reddedildi? İlk önce bağ kurulamamış denildi.
Tekrar müracaatta bulunsam yine yıldan dolayı mı reddedilir? Ya da başka hangi mecraya başvurmalıyım?
Osmanlı belgelerine ulaşmak için illa önce isim denklik mi çıkarmış olmalıyım?
Sınır kapılarından bu insanlar girdiyse, mutlaka belirli bir süreç sonunda, ilgili bakanlar kurulu kararı ile bu insanlar toplaştığında, yani belirli bir sayıya ulaştıklarında 1929 sonrası vatandaşlık çıkarılmış olabilir mi? Çünkü bu insanlar gökten inmediler. Bir şekilde yurtlarına giriş yaptılar, hanelere dağıtıldılar ve sonra vatandaşlık verildi. Yani ben o ilk noktaya ulaşamaz mıyım? Veya Osmanlı dönemi kayıtlarına buradan ulaşamaz mıyım?
Süreç, dedemin vukaatı yok diye başlandı sonra isim denklik belgesi müracaatım reddedildiği ile son buldu.
Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Dijital kimlik verileri artık bunlar. En ufak bir hatada bile yanlış yazımdan dolayı mağdur olabiliyoruz. Çifte vatandaşlığı geçtim, şu içinden geçtiğimiz süreçte, geçmişimizin bir kalemde silinmeyeceği taahhüt edilebilinir mi?
Açıkçası gidebildiği yere kadar gitmek istiyorum. Resmi kurum yazışmalarını bilen biri olarak, başka ne tür müracaatlarda bulunabilirim?
Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim. 🙂