Merhaba,
Gerekli belgeler nelerdir Türkiye’de hangi belgeleri toplayabilirim.
Makedonya Çifte Vatandaşlık
Okay bey selamlar;
https://anavatanrumeli.org/d/24-makedonya-cifte-vatandaslik/40
ve https://anavatanrumeli.org/d/24-makedonya-cifte-vatandaslik/65
içeriklerine bakmanızı tavsiye ediyorum.
Forum sayfamızı ileriye taşıma noktasında bizlere sağlayacağınız her katkının çok önemli olduğunun farkındayız ve forum sayfamız içerisinde gezinirken karşınıza çıkacak katkı sağla penceresinden desteklerinizi bekliyoruz.
Katkıda Bulunmak İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.
Android uygulamamızı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
tacettin merhaba belgeler konusunda yardımcı olabilir misiniz ?
berilvardar
Merhabalar , benim babam, babaannem ve büyükbabam Ustrumca doğumlu ama Türkiye ‘ye geliş tarihlerini tam bilmiyorum 1950 yılından önce gelmişler muhtemelen bizler bu yasadan faydalanabiliyormuyuz ?
Bugün çıkan bir haberi paylaşalım istedik.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ni temsil eden avukatlık bürosunda çalışan Asst. LL.M Ufuk Klinçe Türkiye’de yaşayan soydaşların vatandaşlık almak isterken mağdur olmamaları için dikkat etmeleri gereken hususları ve vatandaşlık kanununun değişikliğini öngören Kanun Teklifi’nin içeriğini yazıya döktü:
“Değerli soydaşlar, son günlerde, özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan birçok soydaşımız beni Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığı alma konusunda bilgi edinme amacıyla aradılar. Bundan yola çıkarak, herkesi bu konu hakkında bilgilendirmek maksadıyla bu yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum.
Bildiğiniz üzere, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanun’unda değişiklik yapılmasını öngören Kanun Teklifi, Kuzey Makedonya Meclisi’nde 29.07.2021 tarihinde yapılan oylama sonucunda kabul edilmiş ve Kanun’un son hali, 30.07.2021 tarihinde Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkan’ı tarafından imzalanmıştır. Şimdi, gelelim Kanun Teklifi’nin içeriğine. Kanun Teklifi’nde, Makedonya Türk’lerinin uzun yıllar çözülmesi için mücadele verdiği sorun, NİYAHET sorun olarak kabül görmüştür (Kanun Teklifi’nde, ‘…Kanun’un şu ana kadarki uygulanmasından dolayı belirli bir kategoride bulunan kişilerin vatandaşlık alma haklarının kısıtlandığı’ belirtilmiştir.). Bu sorunun çözümü ise, Kanun Teklifi’nin bizim için ehemmiyeti büyük olan aşağıda belirttiğim bu iki fıkrasıyla hedeflenmiştir:
- Kanun Teklifi’nin 3. maddesinin 1. fıkrası uyarınca Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanun’unun 8. maddesinin 1. fıkrasında yer alan 2 sayısının devamında virgül koyulup 6 sayısı eklenmiştir. Buna göre, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanun’unun 8. maddesinin 1. fıkrasının son hali bu şekildedir: Kuzey Makedonya Cumhuriyeti göçmeni ayrıca onun birinci dereceden akrabası, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanun’unun 7. maddesinin 1. fıkrasının 2., 6. ve 10. bentlerindeki şartları yerine getirmese bile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığına kabul edilebilir. Böylece, aşağıda belirtilen şartları yerine getirme zorunluluğu ortadan kalkmıştır:
– vatandaşlığa başvuru yapmadan önce sekiz yıl aralıksız olarak Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde ikamet etmek;
– Makedonca bilmek;
– vatandaşlıktan çıkmak veya vatandaşlıktan çıkma izninin alındığına dair belge sunmak.
Bu bağlamda, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın halihazırda yürürlükte olan Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanun’unun 7. maddesinin 1. fıkrasını dikkate alarak kendi internet sitesinde yayınladığı bilgileri, ayrıca yukarıda belirttiğim Kanun Teklifi’nin öngördüğü değişiklikleri göz önünde bulundurarak şu bilgileri paylaşmak isterim:
– Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığı almak isteyen göçmenler şu şartları yerine getirmelidirler:
• 18 yaşını doldurmuş olmanız;• Kanun’da öngörülen koşullar uyarınca, geçiminizi ve sosyal güvenliğinizi karşılayacak kalıcı geçim kaynağınızın ve dairenizin olması;
• Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde ve vatandaşı olduğunuz devlette, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti kanunları uyarınca cezai fiil sayılan ve re’sen soruşturmaya tabi tutulan fiil nedeniyle en az 1 yıl hapis cezasına çarptırılmış olmamanız;• hakkınızda Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde ve vatandaşı olduğunuz devlette ceza davası yürütülmemesi;
• hakkınızda Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde ikamet etme yasağı kararının olmaması;
• Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığına alınmanızın Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin güvenliğini ve savunmasını tehlikeye atmaması;
• Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin sadık bir vatandaşı olacağınıza dair yemini imzalamak.
- Kanun Teklifi’nin 3. maddesinin 2. fıkrası uyarınca Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanun’unun 8. maddesinin 2. fıkrasında yer alan ‘ana vatanı hariç’ kelimeleri silinmiştir. Buna göre, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanun’unun 8. maddesinin 2. fıkrasının son hali bu şekildedir: Bu Kanun uyarınca göçmen, cinsiyetine, ırkına, ten rengine, ulusal ve toplumsal kökenine, siyasal veya dini inancına, mülkiyet ve sosyal durumuna bakılmaksızın, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nden başka bir ülkeye göç etmiş yurttaş olarak kabul edilir. Yani, yukarıda belirttiğim (ayrımcı ve kanun önünde eşitlik ilkesiyle bağdaşmayan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 12 nolu Protokolü’nün 1. maddesinin 1. ve 2. fıkralarına, ayrıca Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasa’sının 9. maddesine, 49. maddesinin 1. fıkrasına ve 54. maddesinin 3. fıkrasına aykırı) kelimelerin silinmesiyle, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti göçmenlerinin ve onların birinci dereceden akrabalarının Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığına alınmalarının önü açılmıştır.
Temmenim o dur ki, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’yle gönül bağlarını asla koparmamış soydaşlarımızın en yakın zamanda Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’yle hukuki bağlarını tekrardan kurmalarıdır.
Not: Kanımca, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanun’unun Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Resmi Gazetesi’nde yayımlanacak son halini beklememiz icap etmektedir (Kanunlar getirildikten sonra Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Resmi Gazete’sinde en geç 8 gün içerisinde yayımlanırlar). İlaveten, onun devlet kurum ve kuruşları tarafından nasıl uygulanacağını, ileride getirilmeleri muhtemel yönetmeliklerin neleri öngöreceğini ve yerel mahkemelerin bu konuyu nasıl ele alacaklarını veya bu konuda yargı içtihatının oluşup oluşmayacağını veya oluşursa neleri belirleyeceğini öngörmek şu an için mümkün değildir. Dolayısıyla, mağdur olmamanız için her avukata inanmamanız ve vatandaşlık konusu hakkında resmi makamların yapacakları açıklamaları/bildirileri takip etmeniz gerekmektedir.”
Kaynak: https://timebalkan.com/klince-vatandaslik-almak-isterken-magdur-olmayin/
Merhaba, dedem 1925 Radoviş doğumlu, 1938′de Türkiye’ye göçmüş. Ne yazık ki elimizde Makedonya’dan herhangi bir belge yok. Dedemin doğum belgesini Makedonya’da hangi makamdan bulabilirim acaba?
berilvardar
Çok çok teşekkürler bu bilgiler çok değerli ,ancak bu 1950 sonrası Türkiyeye gelenler için mi geçerli acaba??
- Düzenlendi
Bir yazı da 1952 ile 1958 arası olanlar vatandaşlık alır diye birşey okudum. Doğruluk payı var mıdır acaba?
Merhaba,
Öncelikle emekleriniz için teşekkürler. Böylesine seviyeli bir ortam olduğu için çok sevindim. Babamın ismi Makedonya’da farklı iken Türkiye’de iki harfi farklı şekilde yazılmış. Bu hususta isim denklik belgesinde ve önemlisi vatandaşlık başvurusunda sıkıntı çıkar mı?
Merhaba,
Benim de problemim Hüseyin Bey’le aynı. Dedem 1921 Manastır doğumlu, buradaki nüfusta da böyle gözüküyor. Ancak hem dedem, hem de babam vefat etti.
Dedemin kaç yılında geldiğini bilmiyorum ancak yukarıda anlatıldığı üzere öğrenebilirim. Peki babam ve dedem sağ olmadığı için direkt kendim, torun olarak işlem yapabilir ve vatandaşlık alabilir miyim? Nüfus kayıtlarından torunu olduğunu ispatlamam yeterli olur mu, yoksa başvuru yeterliliğine sahip değil miyim?
İlginiz için şimdiden teşekkürler, selamlar,
Merhaba, bu işlemlere başlamak için en doğru adım hangisi olacak? Konuyla ilgili bilgi verebilen olursa çok sevinirim. Ailem 1961 Makedonya göçmeni. Annem Bitola Babam Peştelova doğumlu.
birisigenc Denklik konusunu biraz açarmısınız, oradaki isimler özellikle soyadlar genellikle farklı oluyor, soyada orada farklı burada farklı ise bunun için dava mı açılmalı ve buradaki güncellenmeli mi
Merhabalar,
Makedonya doğumlu ve hala hayatta olan, Türkiye’ye göç ederken haklarından feragat etmemiş hatta Makedonya’da arazileri olan dedem için vatandaşlık başvurusu yapmak istiyoruz gerekli evrak listesini ve müracaat edeceğimiz kurumları nereden öğrenebiliriz?
Teşekkürler.
SeFSeR Merhabalar;
Hukuki anlamda eğer göç eden kişilerin eski ad soyad kayıtları, ülkemize girdikten sonra değiştiğine dair bilgisi var ise denklik belgesi bu doğrultuda düzenlenerek teslim ediliyor.
Fakat bizim ülkemizde de yeterli bir kayıt yok ise, bu sefer Makedonya’da ki doğum belgesine ulaşıp, bizim ülkemizde ad soyad ve doğum tarihinin güncelllenmesi ile alakalı bir hukuki süreç başlatmanız gerekebilir.
Eğer isim denklik belgesi var fakat doğum tarihi farklı ise, yine hukuki süreç başlatmanız gerekebilir.
Forum sayfamızı ileriye taşıma noktasında bizlere sağlayacağınız her katkının çok önemli olduğunun farkındayız ve forum sayfamız içerisinde gezinirken karşınıza çıkacak katkı sağla penceresinden desteklerinizi bekliyoruz.
Katkıda Bulunmak İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.
Android uygulamamızı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Merhabalar;
kısa bir soru ile yardımcı olmaya çalışayım.
Ailenizin Makedonya’da ki ad soyad ve doğum tarihi kayıtları ile, Türkiye’de ki kayıtları birebir aynı mdıır?
Forum sayfamızı ileriye taşıma noktasında bizlere sağlayacağınız her katkının çok önemli olduğunun farkındayız ve forum sayfamız içerisinde gezinirken karşınıza çıkacak katkı sağla penceresinden desteklerinizi bekliyoruz.
Katkıda Bulunmak İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.
Android uygulamamızı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Öncelikle dedeniz ve babanız için merhumlara Allah’tan rahmet diliyorum.
Burada 2 sorun var..
1-) Dedeniz veya babanız Makedonya’da evlenmedi ise, Makedonya resmi kayıtlarına göre hala bekar gözükeceklerdir. Önce isim denkliği ile beraber evliliği resmi olarak belgelemeniz gerekecektir.
2-) Göç belgelerine de ayrıca ulaşmanız gerekecektir.
Forum sayfamızı ileriye taşıma noktasında bizlere sağlayacağınız her katkının çok önemli olduğunun farkındayız ve forum sayfamız içerisinde gezinirken karşınıza çıkacak katkı sağla penceresinden desteklerinizi bekliyoruz.
Katkıda Bulunmak İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.
Android uygulamamızı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Kani bey merhabalar;
https://anavatanrumeli.org/d/24-makedonya-cifte-vatandaslik/40
şuradaki belge kayıtlarına ulaşmanız gerekecektir.
Forum sayfamızı ileriye taşıma noktasında bizlere sağlayacağınız her katkının çok önemli olduğunun farkındayız ve forum sayfamız içerisinde gezinirken karşınıza çıkacak katkı sağla penceresinden desteklerinizi bekliyoruz.
Katkıda Bulunmak İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.
Android uygulamamızı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
merhaba
Babam 1955 doğumlu ve 1958 yılında göç etmişler vatandaşlık hakları devam eder mi ve neler yapmak gerekir
Yanıtlar için şimdiden teşekkürler
Şu sayfa ve aşağısına göz atmanızı tavsiye ediyorum.
https://anavatanrumeli.org/d/24-makedonya-cifte-vatandaslik/40
Forum sayfamızı ileriye taşıma noktasında bizlere sağlayacağınız her katkının çok önemli olduğunun farkındayız ve forum sayfamız içerisinde gezinirken karşınıza çıkacak katkı sağla penceresinden desteklerinizi bekliyoruz.
Katkıda Bulunmak İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.
Android uygulamamızı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Sayın @Dr_Oguz ’un gönderisini buraya ekleyelim istedik.
Sayin yetkili;
2.Kuşak yani dedesi de Kuzey Makedonya’dan göç etmiş olanlar da vatandaşlık için başvuru yapabilecekmi?
Saygılarımla…
Cevap:
İsim denkliği var ise, doğum tarihi eşleşiyor ise işlemlerin şansı vardır.
Forum sayfamızı ileriye taşıma noktasında bizlere sağlayacağınız her katkının çok önemli olduğunun farkındayız ve forum sayfamız içerisinde gezinirken karşınıza çıkacak katkı sağla penceresinden desteklerinizi bekliyoruz.
Katkıda Bulunmak İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.
Android uygulamamızı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.