tmrkrts Merhaba, kendi vukuatlı nüfus kayıt örneğinizle ve babanızın isim denklik belgesi ile babanızın yerine sizin almanıza engel çıkacağını sanmıyorum. Hatta o esnada görüntülü sohbet bile yaptırtabilirsiniz 🙂

emel Merhaba, isim denklik belgesindeki bilgiler zaten babanızın Türk vatandaşlığı kazanmadan önceki isim ve soyismini içerir. Makedonya’dan alınmış doğum belgesinde de isim denklik belgesindeki isim soyisim uyuşacağından bir sıkıntı olacağını sanmıyoruz.

  • emel bunu yanıtladı.
  • emel bunu beğendi

    gallagher Doğum tarihlerinde uyuşmazlık olursa Makedonya’dan alınacak doğum belgesiyle Türkiye’de doğum tarihi düzelttirilebilir. Ancak kişi vefat etmişse kimlik bilgileri değiştirilemez. Bu olayı ben de merak ediyorum ve Salih Murat hocamıza soracağımız sorulardan biri olacak.

    emirkan çok teşekkürler içim rahatladı…Ben avukatım ama bu konular benim uzmanlığım dışında kalıyor

      emel Türk vatandaşlığı kazanınca neredeyse tüm göçmenlerin adı değişti yani, merak etmeyin Türk isminden farklı harf sayısı gibi ayrımlar yapılmaz ve yapılmamalı da.

      Makedonyada veles şehrinden bugünlerde doğum belgesi alabilen varmı? Oradaki arkadaşım nüfüs müdürliğinde kimsenin olmadığını herkesin eğitimde olduğunu söyledi 20 gün sonra alabiliceğini söyledi? Bu son 2 haftada alan varmı veles ten ?

        Benim bir sorum olacaktı, şimdi benim anne ve baba tarafının tamamı Kuzey Makedonya’nın kremenica köyünden,yani tamamıyla Makedonyalıyız. ama benim annem ve babam burada doğdu dedem ve anneannem 1955 te buraya gelmişler şimdi ben henüz reşit değilim ama reşit olduğumda vatandaşlık başvurusu yapabilir miyim ya da annem ya da babam yapsa alabilir mi şartlar ne bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

          Omerfrksumer Yapabilirsin kardeşim hatta şu an torunlar için kesin olmamakla birlikte 18 - 23 yaş aralığından bahsediliyor en üst yaş olarak ve sen şanslı yaştasın. Vatandaşlık alma ihtimalin bizim gibi yaşını almış torunlardan daha yüksek şu anda

          Omerfrksumer anneniz ya da babanızla beraber siz de başvuru yapabilirsiniz. 18 yaş altı için farklı bir durum olabilir. Normalde diğer ülkelerde 18 yaş altı bireyler anne ya da babalarıyla birlikte vatandaşlık alıyorlar çünkü. Daha önce sorulmamış bir soru sordunuz açıkcası. Forum içinde Sn. Salih Murat beyefendiye sorular diye bir başlık var, isterseniz bu soruyu kendisine sorun. Salı günü YouTube canlı yayınında soruları cevaplayacak. Kendisi Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Eski Anayasa Başkanıdır.

          Omerfrksumer Benim anne tarafım Makedonyalı. Dedemler 1956′da gelmişler. Annem Türkiye’de doğan ilk kişi. Ben de reşit değilim henüz, Benzer bir soru olmuş sorulduğuna sevindim ben de merak ediyorum 🙂 Ve aklıma takılan, umarım sadece anne tarafımın Makedonyalı olması yeterlidir. Bilgisi olan cevaplarsa sevinirim.

            Mustafa anne tarafının Makedonya doğumlu olması yeterli. Vatandaşlığın Kadın Erkek eşitliğinden dolayı cinsiyete göre geçmeme durumu olamaz.

            Ancak diğer sorunuz için dediğim gibi Salih Murat beyefendiye sormanızı rica edeceğim.

            haskovicdanijel veleste alacak tanıdığınızla bende iletişime geçme şansım olabilir mi 20 gün sonrada olsa olur zaten eylül vs konuşmaları var

            Merhabalar tekrardan 2016 da annem için yaptığımız başvuru da toplamda 12 belgeyi tercüme ettirmemize rağmen Üsküp de yaptığımız başvuruya istinaden sadece dosyasına makedonya doğum belgesi aslı , TR deki gelir belgesi , TR ye göç ederken kendilerine verilen Laissez Passer belgesi, (Tr Nüfüs işlerine yazdığımız isim denklik belgesi dilekçesine istinaden aslı gibidir yapılır kendisine gönderildi) orada bu işleri takip etmesi için vekalet verdiği kişinin bilgileri ve vekaletnamesinin aslını teslim alıp diğer belgeleri geri vermişlerdi. TR den getirdiğimiz bu belgelerin hiç birinde apostil yoktu sadece çevirisi Makedonya da yeminli tercümana yaptırılıp noter tasdiği edilmişti.

            Belgeleri teslim alan birimine ısrar ile sormama rağmen başka belgeye gerek olmadığını belirmişlerdi. Dosyaları devir alıp bizlere sürecimizi takip etmemiz için bir fiş verdiler. Sürecin sonunda ile babası çıkarken taahhütnameye imza attı diyerek geri çevirdiler.

            2016 yılında doğum belgesi başına 100 Dinar ödeme yaptık. Bir gün içerisinde bu belgeyi edindik. Vatandaşlık başvurusu için 20 EUR ve tüm noter onaylı çeviriler için ise 12 nüsha için 100 EUR harcamamız olmuştu.

            Bilgi olarak paylaşmak istedim.

              yigitsah Merhaba, meraktan soruyorum. Bu süreçte mahkemeye başvurduğunuz yerler oldu mu ad, soyad, doğum tarihi güncellemesi gibi şeyler?

                emirkan merhaba, hayır mahkeme süreçleri hiç olmadı. İsim denklik belgesi için Laissez Passer i kullandık.

                Makendonya makamlarında kimse isim harf eksik, doğum tarihi yanlış veya apostil yok diye başvurumuzu geri çevirmedi.

                Başvurumuz ret olunca orada mahkeme başvurup dava açmayı düşündük. Avukatımız bunun şu aşamada yararlı olmayacağını Avrupa Birliğine girdiğimize daha kolay olacağını belirtmişti. Kısmet bu günlereymiş..

                Umarım ihtiyacı olan herkes kolaylık ile vatandaşlığını alır.

                  Okanalbayrak Başvuruya cevap almak için 2 ay kadar beklemiştik. vekalet verdiğimiz kişiye bilgiyi aktardılar. Sonrasında gidip dosyamızı geri almadık veya başka bir girişimde bulunmadık.

                  haskovicdanijel merhaba ben ayın 11 inde aldım. Orda bir beyefendi vardı o verdi ama yanında bir hanımefendi vermesini istemedi biraz tartıştılar sonra beyefendi evrakı bana teslim etti bende ne olur ne olmaz diye iki tane aldım. Daha sonra apostilletip noterde çoğaltım.