smyrna önce İsim Denklik belgesini alın. Oradaki kayıtlarda bilinen isimler farklı olabiliyor.

    Okanalbayrak Osmanlı zamanında doğmuş birine vatandaşlık vermemelerini anlarım Yugoslavya Krallığı ve sonrasındaki ülkeler Osmanlı’nın devamı olmadığı için. Ama Yugoslavya Krallığı, YSFC ve Makedonya birbirinin devamı olarak neden kabul edilmiyor, neden bu YSFC’ den başlatılıyor onu tam anlamadım. Bölgenin tarihini bilmediğim için kaçırdığım bir detay vat sanırım.
    Mesela Güney Dobruca bölgesi 1912 öncesi Bulgaristan’a ait, 1912-1940 arası Romanya Krallığı’na ait, 1940 sonrası tekrar Bulgaristan’ a geçmiş. Bu bölgede doğmuş biri 1912 öncesi doğmuş olsa dahi eğer 1912-1940′ta Rumence askerlik, evlilik veya başka bir Rumence belge ile o tarihlerde orada yaşadığını ispat ederse vatandaşlık alabiliyor. Veya 1940 sonrası yani Bulgaristan’a bağlı olduğu dönemde göç etmiş kişiler de Romanya vatandaşlığı alabiliyor.
    Benzer şekilde 1945 öncesi Yugoslavya Krallığı’nda Makedonya sınırları içinde kalan bir yerde doğmuş ve Makedonca orijinal doğum belgesi olan kişinin de Makedonya vatandaşlığı kazanması hakkı olabileceğini düşünüyorum. Bu sebeple sorguladım biraz da bu konuyu.

      emirkan
      Doğum belgesinin bir kopyası da isim denklik belgesi almak için gerekli oluyor. 1 kopya doğum tarihi ve yeri değiştirtme, 1 kopya isim denklik ve 2 kopya da vatandaşlık başvurusu için olmak üzere 3 kopya doğum belgesi almakta fayda var oraya gidince. İsim denklik için bir de vukuatlı nüfus suretinde vatandaşlığa alınma ile ilgili bakanlar kurulu kararı yazması gerekiyor. O yoksa tabiiyet beyannamesi bulup onu da işletmek gerekiyor nüfusa. Doğum belgesi ve tabiiyet belgesi elinizde olduğunda 1-2 ayı geçmeden olumlu isim denklik belgesi alınabiliyor bu belgeleri Ankara’daki nüfus müdürlüğüne teslim ederseniz. Yoksa kurumlar arası yazışmalar sebebiyle olumlu veya isim denklik almak yıllar sürebiliyor

        butuzun isim denklik belgemiz çıktı bizim ama zaten. Sadece doğum tarihleri yanlış Türkiye nüfus bilgilerinde.

          butuzun her ülkenin yasalarını ayrı ayrı düşünmek gerekiyor. Mesela Sırbistan şu an bütün kuşaklara vatandaşlık veriyor ancak Karadağ orada doğan ancak göç eden kişinin kendine bile asla vatandaşlık vermiyor.

          Makedonya 1945 öncesi gelmesin diye karar vermiş. İleride değişebilir bilemem.

          butuzun Yugoslavya Krallığı zamanında Makedonya Sırp hakimiyetindeydi. Bu sebeple olabilir belki.

            Merhaba,
            Göçmenin isim denklik belgesi, doğum belgesini başvuran her aile bireyi için tekrardan mı alınmalı?
            Ve göçmenin çocukları 18 yaş üstü fakat ögrenciyse, yine de gelir belgesi sunulmalı mı?
            Dün isim denklik belgesi için başvurdum, 1973te gelmişiz Türkiye’ye ama memurun söylediğine göre Makedonya’dan gelirkenki ismim yazılı değilmiş genel müdürlüğe gönderdiler, işlemin uzun süreceğini söylediler. Hata mahkemesiz, doğum belgesi ile düzeltilebilir mi acaba?

            Okanalbayrak Bu durumda 1945 öncesi doğan kişilerin altsoyları için Sırbistan vatandaşlığı şansı olabilir mi acaba? Yoksa Sırbistan da sadece günümüz Sırbistan sınırları içinde kalan yerlerde doğmuş kişilere mi vatandaşlık veriyor?

              butuzun hocam sana bir şey sormuşrum yukarıda. Sizin babaannenizin isim denklik belgesi sistemde çıkmadı mı? Doğum kağıdıyla mı talep açtınız?

                Okanalbayrak teşekkür ederim. Makedonyaya gidip doğum belgesi aldıktan sonra gelip önce doğum tarihini güncelleyeceğiz sonra yeni doğum tarihi ile yeni bir isim denklik belgesi alıp tekrar makedonyadan vatandaşlık başvurusu mu yapacağız.

                  emirkan
                  Doğum bilgilerini ilçe nüfus müdürlüğüne yukarıda belirttiğim belgeleri götürerek değiştirebilirsiniz. Isim denklikten bağımsız bir konu bu. Bu işlemi isim denklik çıkmadan önce de yapıyor bazı nüfus müdürlükleri. Çıktıktan sonra da yaptırabiliyorsunuz

                  butuzun günümüz Sırbistan sınırları içinde yer alan bir yerde doğmuş olması şartı var.

                  emirkan
                  Babannem 1938 göçmeni. Ne vatandaşlığa alınış kararı nüfusuna işlenmişti ne de Romanya’daki ismi. İsim denklik belgesine başvurdum, paralelde Bulgaristan’dan doğum belgesini, İstanbul Kağıthane Devlet Arşivlerinden tabiiyet beyannamesini buldum, Ankara’daki nüfus müdürlüğünü arayıp bu belgelerin elimde olduğunu söyledim, onlar da bu belgeleri götürüp onlara teslim edersem olumlu isim denklik belgesi çıkacağını söylediler. Götürdüm ve çıktı olumlu isim denklik. Eski tarihli belgeler sisteme işlemediğinden birçok bilgi eksik. Belki 70ler 80ler ve sonrası göçenlerde bu bilgiler direkt sistemde işlenmiştir o sebeple daha kısa sürede ve belge araştırmaya gerek kalmadan olumlu isim denklik çıkıyordur. Benim olumlu isim denklik almam 1.5-2 ay sürdü. Ama yıllarca bekleyip olumsuz alanlar var.