• Bulgaristan
  • İsim Denklik Belgesi Önceki Ad Soyad Sorunsalı

Herkese merhaba,

Dedem 1950 yılı Bulgaristan göçmeni. İsim denklik belgesi talep ettiğimizde bize ekte göç pasaportuyla birlikte bu belgeyi veriyorlar. Ancak sorun şu ki, belgede önceki ad soyad yazmıyor. gerekçe olarak ise dipnot var: “vatandaşlık dosyasında bulunan belgeye istinaden türk vatandaşlığını kazanmadan önceki adı ve soyadı bilgileri nüfus kaydına işlenememiştir.” şeklinde.

Bulgaristan’dan aracı vasıtasıyla doğum belgesi edindim. 1 adet gönderildi. Bu belgeyle nüfus müdürlüğünde dedemin yanlış doğum tarihini düzelttirdim. Önceki ad soyadını aynı belgeyle işler misiniz diye sorunca bunun mümkün olmadığını, ancak bir adet daha bulgar doğum belgesi nüshası aslı verirsek ankara’ya talepte bulunabileceklerini söylediler.

Bulgaristandan doğum belgesini alan aracıyla görüştüm, aracı bana o tarihlerde isim denklik belgesine önceki ad soyad bilgisi işlenmediğini, doğum belgesiyle talepte bulunsak bile büyük ihtimalle önceki ad ve soyadın belgeye işletilemeyeceğini belirtti. Hiç uğraşmayın zaten size verilen belgede ekte bulunan bulgar göç pasaportunda dedenizin adı yazıyor, dedenizin babasının adı soyadı var oradan aynı kişi olduğu anlaşılır dedi.

Şimdi bu durumda açıkçası ben tam bir bilgi karmaşası içindeyim. Kim doğru kim yanlış söylüyor anlamak mümkün değil. Elimdeki önceki ad soyad yazmayan fakat dedemin adı yazan pasaporta sahip isim denklik belgesini, bulgaristan vatandaşlık tespiti için kullansam, bir sorun/pürüz çıkma ihtimali var mıdır? Bilgisi/deneyimi olanlar bilgilendirirse çok memnun olurum.

Arya Herhangi bir sorun yok.
    Ülkeler Türkiye’den aldığınız isim denklik belgesini kabul ediyor. İşlemlerinize devam edebilirsiniz.

Forum sayfamızı daha fazla büyütmek ve geliştirmek istiyoruz. Fakat şimdi katkılarınıza ihtiyacımız var. 

Bize katkı sağlamak için buraya tıklayabilirsiniz

gurcan hızlı yanıtınız için çok teşekkürler. İnternetteki kişiler ve sorduğum kurumlar bu durumda tamamen yarı yarıya zıt fikirlere sahip. Kimisi “önceki ad soyad işlemeden dedenize vatandaşlık tespiti yapılmaz, bu denklik belgesi değil ad soyad yazmıyor” diyor, kimisi de sizin gibi asla sorun olmaz işleme devam edebilirsiniz diyor. Net cevabınız için teşekkürler. Sırf şu durumda yardım almak için hesap açmıştım, başlık açmada ve formatlamada bir hatam olduysa kusura bakmayın. Çok yararlı bir yardımlaşma platformuymuş böyle bir platform olması çok güzel. Teşekkür ederim.

gurcan merhaba Gürcan bey bu postu gorunce size yazmak istedim.esimin 1951 Bulgaristan göçmeni dedesinden Romanya vatandaşlığına başvurmak istiyoruz aynı sorun tıpa tıp bizimde var. Doğum belgemiz romanca 1936 silistre doğumlu 1951 Bulgaristan göçmeni vatandaşlık için bütün şartlar uygun. İsim denklik için sorun yaşıyoruz bilgi karışıklığı yaşıyoruz Romanya’dan başvuru yapicaz net bilgiye ulaştığımızda. Önce ki ad ve soy adı bilgileri on sayfaya islenemedigi için de İstanbul Romanya konsolosluğu sorun yaratıyor ne yapmamız gerekiyor bu durumu nasıl çözebiliriz uzun kısa yolu nedir ve ranyadan başvuru yapilsa bu sorun orda geçerli olur mu ? Teşekkürler

resulaksan isim denklik belgesi alarak apostil yaptırın ekte dediği için ekte apostil olacaktır. Buna itiraz edemezler nedeni Türkiye bu şekilde yapıyor ve buna karşı bir şey yapamazlar. O dönemlerde gelenler bu şekilde maalesef. Uygun dille anlatın derim.

Forum sayfamızı daha fazla büyütmek ve geliştirmek istiyoruz. Fakat şimdi katkılarınıza ihtiyacımız var. 

Arya Merak etmeyin, sizin gibi başvuranların oranı %75-80 gibi. Bu sorundan dolayı başvuruyu reddedemezler çünkü isim denklik belgesindeki ekte zaten Makedonya’dan göç ederken elle yazılmış oradaki soy isim mevcut. Buradaki nüfus müdürlükleri ve Ankara’da bulunan Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü birçok kişinin talebi ve isteği olmasına rağmen eski soy ismi belgeye işleyemiyor ve yazamıyor. Bu genel bir sorun. Siz mevcut şekliyle işlemlerinize devam edebilirsiniz. Makedonya İçişleri Bakanlığı istihbarat birimleri neyin ne olduğunu çok iyi inceliyor ve en ince detayına kadar araştırıp Türkiye’deki ilgili mercilerden teyit alıyor merak etmeyin.

Manastirli evet Makedonya’yı biliyoruz ama yukarıda ki bayan Bulgaristan için sormuştu ben de Romanya için sormuştum.

Manastirli Arya isimli kullanıcımız Makedonya ile ilgili değil Bulgaristan ile ilgili sormuştu. Galiba siz yanlış anladınız.

resulaksan Estağfurullah. Ben ülke genelinde değilde isim denklik belgesi genelinde söylemiştim. Asla eski soyadını eklemiyor TC makamları. Eklememeleri bir sorun teşkil etmez diye özellikle belirttim.

5 gün sonra

Nihat maalesef başka yolu yok. En doğru yolu izleyerek sonuca ulaştınız.
                Nüfus kabul etmiyorsa ypacak tek şey mahkeme yada Ankara ya gönderdiklerinde olumlu sonuç gelmesini beklemek.

Herkese merhaba. Babam için Makedonya vatandaşlığına başvuru yapacağız. İsim denklik belgesini aldık ancak soyadında bir harf eksik yazılmış. Başvuru yaparken bir sorun teşkil eder mi acaba? Bilenler varsa bilgilendirirse sevirim. Şimdiden teşekkürler.

furkansengul sorun tam olarak nerede , farklı olan kısmı açıklayıcı yazarsanız bilgimiz varsa yardımcı olalım.

gurcan Soyadı yanlış yazılmış. Makedonya’daki doğum belgesinde Kazimi yazıyor soyadı ancak buradan aldığımız isim denklik belgesinde Azimi olarak yazılmış. Bundan dolayı başvuruda bir sıkıntı çıkar mı acaba?

furkansengul başvuru da çıkmaya bilir ama değişiklik yapacaksanız Türkiye de çıkabilir.
                        Makedonya nüfus büyük olasılıkla size orada da denklik verecektir. Makedonya ya sormanız gerekir.

furkansengul Türkiye de değişiklik yapmaycaksanız bence çok sorun olacağını düşünmüyorum.

furkansengul Böyle bir harf eksikliği veya fazlalığı başvuru için bir sorun olmaz. Makedonya kendi resmi kayıtlarını ve belgesini dikkate alıyor. Bilginize…