Herkese merhaba,
Geçen hafta annemle birlikte Radoviş’e gidip başvurumuzu yaptık.
Öncelikle bu süreçte desteğini esirgemeyen @gurcan Gürcan beye ve böyle bir platform oluşturup kişilerin bilgilenmesine ve bilgilendirmesine katkı sağlayan @admin e teşekkürler.
Biraz uzun bir yazı olacak ama mümkün olduğu kadar detay paylaşıp katkıda bulunmak istedim.
Annem ve babam ikisi de Makedonya doğumlu. Annemin doğum tarihinin ve yerinin isim denklik belgesindeki ile aynı olduğunu Makedonya’ya gitmeden önce bize orada yardımcı olan Gürcan beyin tanıdığı vasıtasıyla teyid ettik. Bu nedenle başvuruyu annem üzerinden yapmak daha mantıklıydı. Babamın doğum tarihi 01.07 olarak işlendiği için onun üzerinden ilerlemek daha fazla vakit alacaktı.
Peki neden buradan değil Makedonya’dan başvurduk? Öncelikle annem doğduğu köyü tekrar görmeyi ve komşularıyla, çocukluk arkadaşlarıyla hasret gidermeyi çok istiyordu. Bir diğer sebep burada konsolosluk randevularının neredeyse yıl sonuna verilmesiydi ki o kadar beklemek istemedik.
Anneme ve bana ait belgeleri toparlayıp gitmeden önce evraklarımızı Gürcan beyin akrabasına yolladık. Biz gittiğimizde çeviriler bitmişti böylece zaman kazanmış olduk. Çeviri ve noter işlemlerinin hepsini orada yaptırmış olduk.
Annem için götürdüğümüz belgeler;
İsim denklik belgesi apostilli
Formul A apostilli
Formul B apostilli
Temiz kağıdı, savcılıktan apostilli
Soruşturma yoktur yazısı, adliye ön bürodan apostilli
GBT yazısı emniyetten apostilli (Tedbir amaçlı bunu da koyduk başvuru sonrası evraklar yeterli görünmeyip istenebiliyormuşdiye yorumlar okumuştum forumda, biz baştan koyalım dedik)
SGK den almış olduğu maaş tutarını gösteren yazı-apostilli
Nüfus müdürlüğünden ikametgah-apostilli
Nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kaydı örneği-apostilli
Nüfus kağıdı fotokopisi-Noterden aslı gibidir
Tapu-babama ait ev- Noterden aslı gibidir
El yazısı ile Türkçe yazılmış özgeçmiş
Benim için götürdüğüm belgeler;
İsim denklik belgesi (anneme ait) apostilli
Formul A apostilli
Formul B apostilli
Temiz kağıdı, savcılıktan apostilli
Soruşturma yoktur yazısı, adliye ön bürodan apostilli
SGK den almış olduğum maaş tutarını gösteren yazı-apostilli
Çalıştığım işyerinden son 3 aya ait maaş bordorlarım kaşeli-imzalı-antetli kağıda
Nüfus müdürlüğünden ikametgah-apostilli
Nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kaydı örneği-apostilli
Nüfus kağıdı fotokopisi-Noterden aslı gibidir
Tapu kendime ait- Noterden aslı gibidir
El yazısı ile Türkçe yazılmış özgeçmiş
İşiniz rast giderse, belgeleriniz tam ise, önceden çeviri-noter işlemleri yaptırdıysanız işlemlerinizin birkaç günde bitmemesi için hiç bir sebep yok. Ancak memurların keyfiyeti çok fazla olabiliyormuş. Bu sebeple oradan başvuru yapacakların özellikle önceden araştırma yaptırmayıp, belgelerini çeviri için yollatmayanların dönüş biletlerini opsiyonlu almalarında fayda görüyorum.
Makedonya’da irtibat kişisi şart mı? Evet bizden istediler. İleride eksik veya hatalı belge bilgi olursa bununla ilgili yazışma amaçlı. Birer kişi yeterli olur dediler. Annemin bir tanıdığı vardı onun iletişim bilgilerini verdik ikimiz içinde. Her kasabanın, şehrin uygulaması farklı olabilir ama bundan taviz verilmiyor gibi. Hatta belki ileride sadece isim, adres ile yetinmeyip noterden ibraname almanız gerekebilir gibi bir şey dediler iletişim kişisi için. Sanırım iş gitgide zorlaşabilir ya da memurların ya da ilgili bölgenin keyfiyeti de olabilir emin değilim.
Devlet işleri bizim 30-40 yıl öncesi gibi. Biraz keyfiyet var, biraz zorlama var, biraz defans var. O yüzden Makedonca bilen birisiyle hatta mümkünse orada yaşayan birisiyle işlerinizi halletmenizde fayda var. İngilizce, Almanca çok işe yaramıyor😊
Başvuruların sonuçlanması için eğer belgeleriniz tam ise, en erken 6 ay, en geç 1 yıl gibi süreçten bahsettiler. Radoviş’te verdiğimiz belgeler oradaki yetkililer tarafından ön incelemeye tabi tutulacak. Eksik ve yanlış evrak varsa talep edilecek, her evrak tam ise başvuru Üsküp’e iletilecekmiş.
Gitmişken babam için Radoviş’ten çok dilli Formul A aldık. Bizden vekaletname gibi bir şey istemediler ama her kasabanın, şehrin hatta her memurun uygulaması farklı olabilir. Şimdi Türkiye’de babamın doğum tarihini değiştirip diğer belgeleri tamamlayıp onun için de başvuracağız uygun bir zamanda.
4 yıl önce turistik gezi için gitmiştik kuzenlerle. Fiyatlar çok değişmemiş hatırladığım kadarıyla en fazla 10-20% ama farkettim ki biz çok fakirleşmişiz Euro kuru yüzünden. Şu ürün Türkiye’den ucuz diyebileceğim bir tek alkollü içecekler kalmış. Geri kalan her şey eşit veya daha pahalı. Ama dediğim gibi bunun sebebi 4 yıl önce Euro kurunun 4,60 TL şimdi neredeyse 16,00 TL olması. ☹
Araç kullanacaksanız trafik kurallarına kesinlikle riayet edin. 😊 Orta-Kuzey Avrupa ülkelerinden hiçbir farkları yok. Yaya geçidine gelmeden yavaşlayın ve yaya varsa kesinlikle durun. Balkan ülkesi deyip geçmeyin trafikte bizden daha medeniler. Korna duymadım, selektör görmedim. Şehir içinde hız sınırı 50 km/s sakın geçmeyin. Sabit ve hareketli radarlar var ve cezalar yüksek.
Sabiha Gökçenden Pazartesi 10:00 uçağı ile gittik Çarşamba 16:25 uçağı ile döndük. Biz Üsküp’te Airbnb den kiraladığım bir apartta kaldık, alternatif çok ama annem yürürken zorlanmasın diye merkezde bir apartta kaldık geceliği 40Euro idi. Gitmeden önce havaalanından araç kiraladım günlüğü 250 TL ye geldi. Üsküp Radoviş arası 1,5 saat yaklaşık. Çoğu 2 gidiş geliş otoyol 1 Euro ya da 40 Dinar ücreti var. Herkesin bütçesi, beklentisi farklı olabilir tabi ki, bu verdiğim fiyatların altında ve üstünde çok değişik konaklama-araç kiralama-yeme içme alternatifleri mevcut.
İnsanlar çok cana yakın, konuşkan, yardımsever. Sürekli bir şey ikram etmeye çalışıyorlar, sohbet etmek istiyorlardı özellikle Radoviş ve köylerinde. Emir Kustrica’nın Underground filmi gerçekmiş😊
Benim aklıma gelenler şimdilik bu kadar, umarım verdiğim bilgiler oraya gidip başvuru yapmak isteyenlere yardımcı olur. Hepimiz için hayırlısı olsun.