Merhaba Herkese, bugün Kuzey Makedonya İstanbul Konsolosluğunda başvurumu yaptım. Süreci çoğunlukla bu siteye katkı sağlayan değerli insanlar sayesinde tamamladım hepsine çok teşekkür ederim. Belki faydası dokunur diye burada özet yazmak istedim. Babam Pirlepe’de doğduktan sonra 1954′te Türkiyeye göç etmişler. Sitedeki kılavuz sayesinde ilk soy olduğumdan başvuru yapabileceğimi öğrendim.
- Edevletten babamın adına isim denklik için başvuru yaptım. Bir gün içinde edevlet üzerinden belgeye ulaşabiliyordum.
- Türkiye’de Nüfus müdürlüğünden imzalı isim denklik belgesin aldım. Kaymakamlıkta Apostil yaptırdım. Makedoncaya çevirttim.(Çeviriye ek noter tasdik ve apostil gerekiyor ama ben o işlemi tamamlayamadım)
- Pirlepe2deki Nüfus müdürlüğüne gittim. İsim denklik belgesi ile doğum belgesini sordum. Çalışanlardan biri ingilizce biliyordu fakat doğum belgesi işlerine bakan bilmiyor. Oradaki bir türk yardımcı oldu sağolsun daha sonra da İstanbulu arayarak makedonca bilen yakınlarla anlaştık. Orada bu işlere bakan sadece pazartesi ve çarşambaları Pirlepe’de olduğunu söyledi. Belgeyi aradı buldu. Doğum tarihi aynı fakat babamın Türkiye’deki isminde “H” harfi var Makedoncada H yok, Bunu oradaki görevli işleyebiliyor eğer apostilli noter tasdikli isim denklik çevirisi ile gidersiniz. doğum belgesini çıkarıp adliyede apostil yaptırdı ve bana teslim etti.
- Türkiye’ye döndükten sonra bu sitedeki belge listesini topladım(tekrardan emeği geçenlere binlerce kez teşekkür ). Adliyeden sicil kaydı(bu belgeyi direkt Makedonca veriyorlar sadece apostil yeterli çevirmeye gerek yok)
Hakkımda soruşturma olmadığına dair belge (Apostil yaptırmak gerekli)
5, Babamın eski isminde H olmadığından Nüfus müdürlüğünde bunu işlettim. Makedonyadan aldığım doğum belgesini Türkçeye çevirttim noter tasdikli. Daha sonra belge ile Türkiye’de Nüfus müdürlüğüne gittim ve babamın Makedonyadaki adını önceki ad ve soyad seklinde eklediler. Bu işlem için önce orjinal belgeyi istediler fakat sonra sadece noter tasdikli çeviriyi aldılar.
- Nüfus müdürlüğünden
Babamın adına Formul A,B,C (sonrasında Kaymakamlıkta apostil)
Kendi Adıma Formul A,B (sonrasında Kaymakamlıkta apostil)
Adres için olan belge (sonrasında Kaymakamlıkta apostil)
Nüfus Kayıt örneği (sonrasında Kaymakamlıkta apostil) aldım.
- Çalıştığım yerden son ayın maaş bordrosunu aldım. Buna apotil yapmıyorlar sadece noter tadikli çeviri yeterli.
- Oturduğum evin tapusu kendi adıma o belgeyi almak için önce tapu müdürlüğüne gerçek tapunun fotokopisini götürdüm ve aslı gibidir işlemi yaptırdım. sonra kaymakamlıkta apostil yaptırdım.
- Türkçe olan belgeleri tercümana çevirttim yaklasık 34000 TLgibi bir üzret tuttu(Bu rakamın %80i noter ücreti o nedenle -Makedonyada yaptırmak 7-8 kat fln ucuza mal oluyor anladığım kadarıyla) . daha sonra noter tasdikli çevirileri maaş bordrosu hariç tekrar apotile götürdüm.
- Belgeleri toplamadan önce zaten istanbul@mfa.gov.mk adresine kimlik fotokopimle randevu talebinde bulunmuştum yaklaşık 1,5 ay sonrasına randevu vermişlerdi.
- Biyografi ve CV Türkçe yazdım sonra yapay zekaya çapraz çeviri yaptırdım. En son tercüme ettiğim yere doğruluğu teyit için yolladım ücret almadı.
- Bu belgelerle randevuya gittim, Her konsolosluktaki görevli gibi başta gergin bir hava vardı =) Konsoloslukta Türkçe bilen hanım yardımcı oldu sağolsun. oradaki formu benim adıma kendi doldurdu. Getirdiğim her belgenin apostiller hariç fotokopisini istedi (yaklaşık 42 sayfa baya tuttu fotokopi =). Başvuru için Makedonyada bir irtibat ismi adresi ve telefonun şart olduğunu söyledi. Başvuruların alındığını sürecin baya sürdüğünü sürec içerisinde yeni belge veya süresi geçen belgelerin yeniden temini için Makedonya’daki irtibat nosuna ulaşılacağını söyledi. Ben bunu bilmiyordum belki bu sitede yazılmıştır ama kaçırmışım. Daha sonra mail ile gönderebilirsiniz dedi. 34 euro başvuru ücreti kredi kartı ile orada ödedim. Pos cihazı Makedon Dinarı ile işlem yapıyor. Bir de not olarak benden önce başvuran bir hanımın edevletten çıkan belgelerini kabul etmediler. Direkt olarak resmi kurumdan alınmamış ıslak imzasız belgeleri kabul etmiyorlarmış.
- Küçük bir kağıda dosya numarasını yazarak bana teslim etti ve başvuruyu tamamlamış oldum.
Süreci büyük çoğunlukla bu siteden öğrendiklerimle halledebildim. Herkese tekrardan çok teşekkürler.