zuber
Merhaba, bulduğum yeni bilgileri sizinle paylaşmak istedim.
Sayın İzzet İbrahimsoylu’nun YENİ BALKAN gazetesindeki yazısından alıntıdır.(https://www.yenibalkan.com/haber/beles-yoruklugu-ne-dair-kisa-bilgi-18949.html)
"Beleş Yörüklüğü, Makedonya Yörüklüğü’nün içinde yer alan parça/özel bir Yörüklük durumundadır. Bu Yörüklük, Makedonya Yörüklüğü içinde etnografik bir bütünlük oluşturmaktadır.
Beleş Yörüklüğü, Beleş Dağı’nın güney etekleri, Plavuş Dağı’nın güney ve doğu etekleri ile Valandova Ovası’nın belli bir kısmını kapsamaktadır. (Not: Şimdiki bilgilere göre Plavuş Dağı, Beleş Yörüklüğü’ne dâhildir.)
Beleş Yörüklüğü’ndeki Yörük köyleri: Beleş Dağı’nın güney etekleri, Plavuş Dağı’nın güney ve doğu etekleri, Valandova Ovası’nın belli bir kısmı, Doyran, Valandova ve Usturumca İlcikleri (belediyeleri) içinde ve Tarihi Boymiya Bölgesinde yer almaktadırlar.
Beleş Dağı’nın güney eteklerinde bulunan Yörük Köyleri şunlardır: Bayramobası, Bahşıobası, Buluntulu, Koçullu, Pırıstan, Tatarlı, Çalıklı, Durgutlu, Gökçeli, Kurthamzalı, Urgancılı, Sevindikli, Çavuşlu, Cumaobası, Dorlumobası, Memişli ve Ormanlı’dır. Beleş Dağı’nın devamı konumunda olan Plavuş Dağı’nın güney eteklerinde bulunan “7 Yörük Köyü”ü ise şunlardır: Ayranlı, Arazlı, Baraklı, Başalı, Veyselli, Göleli ve Terzili’dir. Tıp (aynı) şekilde Beleş Dağı’nın devamı konumunda olan Plavuş Dağı’nın doğu eteğinde bulunan tek Yörük Köyü ise Çepelli’dir.
İdari olarak günümüz Beleş Yörüklüğü’nün Yörük Köyleri; Valandova, Doyran ve Usturumca ilciklerine bağlıdırlar. Valandovo İlciği’ne bağlı olan Yörük Köylerinin adları şu şekildedir: Bayramobası, Koçullu, Buluntulu, Bahşıobası, Pırıstan, Tatarlı, Çalıklı, Dedeli, Kızıldoğan, Veyselli, Ayranlı, Terzili, Kalkova, Arazlı, Baraklı, Başalı, Göleli’dir. Doyran İlciği’ne bağlı olan Yörük Köyleri şunlardır: Urgancılı, Kurthamzalı, Cumaobası, Durgutlu, Sevindikli, Gökçeli ve Çavuşlu’dur. Usturumca İlciği’ne bağlı olan Yörük köyleri şunlardır: Duraliobası, Memişli, Ormanlı, Kayalı ve Çepelli’dir.
Yöre halkı, kimi köy adlarını kendi şivelerine (ağızlarına) göre farklı telâffuz etmektedirler. “obası” (oba+sı) kelimesini “bosu” şekliyle telâffuz ettikleri ortaya çıkmaktadır. Örneğin, “Bayramobası”nı “Bayrambosu”; “Bahşıobası”nı “Bahçebosu”; “Cumaobası”nı “Cumabosu”; “Duraliobası”nı “Dorlombosu” şekilleri ile söylemektedirler. /g/ ünsüzünü düşürerek, “Durgutlu”yu “Durutlu” yapmışlardır.
Günümüzde bazı Beleş Yörüklüğü’nün köylerinde kimse yaşamaz. Bu köylerin bir kısmı Koca Bozgun’dan (Balkan Savaşarı) önce, bir kısmı Koca Bozgun’dan (Balkan Savaşları) sonra Anadolu’ya göçmüştür. En önemli göçler Koca Bozgun (Balkan Savaşları) ile 1950-1960 yılları arasında yaşanmıştır. Göçler günümüzde de devam etmektedir.
Türk Günü’nde (Osmanlı Döneminde), 1900 yıllarında, Beleş Yörüklüğü’nde aşağı yukarı 10. 000 Türk yaşarken, 2002 yılında bu nüfusun sayısı 1.500-2.000 arasına düşmüştür. Bunun en büyük sebebi, Koca Bozgun (Balkan Savaşları) ve 1950-1960 yıllarında yaşanan göçlerdir. Buna rağmen Makedonya Yörüklüğü içinde, Kızılalma-Karaman Yörüklüğü’nden sonra en fazla Yörük nüfusu, Beleş Yörüklüğü’nde yaşamaya devam etmektedir."