Türkiye’de isim denklik belgesi nasıl alınır süreçleri nelerdir? Tek yapmanız geren size en yakın ilçe nüfus dairesine internetten sıra alarak gidip belgeyi talep etmektir. Ben en yakın ilçe nüfus müdürlüğüne gittiğimde sistemde bulamadık deyip başka bir odaya yönlendirmişlerdi. Oraya gittiğimde de kütüğümün kayıtlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğünden başvuru yapmamı söylediler. Kayıtlı olduğum ilçe nüfus müdürlüğüne gittiğimde de dedelerim için isim denkliği daha önceden hiç yapılmamış denildi. Bir kağıt imzalattılar, bekleyin dediler. Anladığım kadarıyla başvurduğunuz yakınınız adına daha önce isim denkliği yapılmışsa istediğiniz ilçe nüfus dairesinden belgenizi çok kısa sürede alabiliyorsunuz ama benim durumumda iseniz sanırım biraz zaman alıyor. Ben şu an başvuruyu yaptım bekliyorum belge ne zaman çıkacak bilmiyorum. Sıfırdan başvuru yapıp bu aşamaları geçmiş kişiler veya kolaylıkla bu belgeyi alabilenler deneyimlerini burada paylaşırlarsa herkese yol gösterici olur. Süreç nasıl işliyor, bu belgeyi almak ne kadar sürüyor eminim benim gibi çok kişi merak ediyordur.
Gelişme 1: Belgeyi geçtiğimiz gün gidip aldım. Başvurduğum gün hazır olmuş ama ben bana gelen “Başvuru sonucunun tarafınıza tebliğ edilmesi için başvuru makamına müracaat etmeniz gerekmektedir” mesajını yanlış anlayıp kötüye yormuştum, olumsuz bir şey sanmıştım. Bir kaç gün sonra öylesine belgenin durumunu sormaya gittiğimde öğrendim ki meğerse bu mesaj evraklarınız hazır, gelip alabilirsiniz demekmiş. 🙂 Ardından başka birisi için bir başvuru daha yaptım ve aynı gün içinde yeni başvurum için de aynı mesaj geldi, gittim ve hemen belgemi aldım. 2 başvurum daha var diğer dedelerim için, onlardan hala ses seda yok. Yani bu başvuruda evraklar aynı gün içinde bile hazır olabiliyorken görevli memurun söylediği üzere 1,5 yıl geçmesine rağmen hala gelip evrağın durumunu soranlar da oluyormuş. Tek diyebileceğim bahsettiğim mesajı aldığınız zaman bilin ki isim denklik belgeniz hazırdır ve gidip alabilirsiniz.