gurcan Merhaba Gürcan Bey, diğer arkadaşlara sevindirici bir haber olsun diye paylaşmak istedim. 9 Eylül’de Kırçova’daki nufus kayıtlar ofisine gittim, hiç beklemedim, içerideki genç memure hanım çok çok iyi Türkçe konuşan bir Arnavuttu ve sadece babamın adı, doğum tarihi ve anne babasinin adlarıyla, 3 deftere baktıktan sonra, toplam beş dakikada buldu kaydı. Güzelce bastırdı, kendime ve kardeşime birer nüsha aldım. Nüsha başına 5 euro karşiliği Denar ödedim. Sonra az ötedeki adliyeye verdim belgeleri, 90 dakika sonra gel al apostilli hallerini dediler. Oraya da 5er euro ödedim. Orası illa kartla ödememi istedi. Sonra ben kaybolurum diye ayağıma 100 metre ötedeki tercümanı çağirdilar ve o da noterli değildi. Apostilli zsten bu, noteri geçer, notere gerek yok dediler.
Memure hanım diğer gerekli evrakları da bu doğum belgesi sayesinde Türkiye’deki konsolosluktan talep edebileceğimi söyledi. Belgeler şunlar: Göçmenlik Vesikası, üç adet isim denklik belgesi (Doğum, evlilik, ölüm için) ve onlarin türleri Formula A, Formula B ve Formula C.
Ílk kez gittim hayatımda Makedonya’ya, çok az Ingilizce bilen var. Íşaret dili ve google’dan baktiğim tek tek kavramlarla idare ettim. Ama bir şekilde onlar kendileri Türk ve Istanbul’dan mısın diye soruyor, sonra gözleri parliyor, duygulaniyorkar ve inanilmaz yardımcı oluyorlar. Memure Hanım “Biz evde hep Türkçe konuşan Arnavutlariz ve Türk olmaktan çok gurur duyuyoruz” dedi.
Ben kurum bilmeden, rastgele gittim, her yerde iyi insanlara, ve tam lazimken dil bilenlere denk gelip saat 11.00- 15.00 arasi tüm işimi hallettim.