Merhaba, Sırbistan’a başvuru için izvod istedik ve gönderdiler, ancak şöyle bir durum var. Amcam için düzenlenen belgede kimlik numarası da yer alıyor. Halbuki vatandaşlıktan çıkmış olması gerekirdi. Pasaportunu alması için ne yapması gerekir bu durumda? Bilen var mıdır?
Sırbistan Vatandaşlığı Hakkında
Hayır hocam henüz geçemedik. Ama şöyle bir durum da var, amcamın buradaki doğum tarihi ile Sırbistan’daki tutmuyor. Kendisinin o kişi olduğunu ispatlayabilmesi adına öncelikle doğum tarihini mahkeme yoluyla değiştirmesi gerekir mi onu merak ediyorum. Yani mevcut durumda gidince iki farklı kişi
gibi oluyor pasaportunu vermeyi reddedebilirler.
cahmedi Doğum tarihi sorunu maalesef tüm göçmenlerde var. Amcanız, eğer almadıysa öncelikle bir isim denklik belgesi alsın nüfus müdürlüğünden. Aynı kişi olduğunu ispatlaması için bu belge gerekli. Bu belgeyle beraber konsolosluğa müracaatta bulunursanız daha sağlıklı olur, size ona göre daha net bilgi verirler. Sonrasında da izvoddaki bilgiye göre burada doğum tarihi ve gerekiyorsa doğum yeri değişikliği yaparsınız.
xakah Hocam merhaba, bir konuda daha danışmak isterim. Sırbistan’dan aldığımız doğum belgelerini ileten akrabamızdan belgeleri apostilli göndermesini rica etmiştim, kendisi de göndermeden önce öyle olduğunu söylemişti. Şimdi bize gelen doğum belgeleri ıslak imzalı mühürlü böyle alacalı hologramlı vesaire, baya belge aslı yani. Ama Türkiye’de nüfus müdürlüğünden alınan apostilli, fotokopi üzerine konan kağıda yapılan mühürlü belge gibi değil, yani üzerinde apostilli olduğunu belirtir bir başka bir kağıt yok. Doğum tarihini değiştirmek için açılacak davada sorun yaşar mıyız sizce? Bizdeki doğum belgesi asıl evrak olduğu için apostile gerek olmadığından mı bana apostilli dendi acaba? Bu konulardan pek anlamıyorum.
cahmedi Oradaki apostiller evrağın arkasına dikdörtgen bir kaşe şeklinde yapılıyordu. Evrağın arkasında böyle bir apostil kaşesi yoksa o evrak apostilli değildir. Bilgileri değiştirmek için bu evrağın tercümesi yeterli mi yoksa apostil gerekir mi çok net bir şey söyleyemem ama tahminimce apostil olmasını isterler. Sonuçta apostil denen kaşe o evrağı uluslararası geçerli hale getiriyor. Eğer sadece vatandaşlık başvurusunda kullanacaksanız o evrak yeter diye düşünüyorum. Yani o evrağı saklayın, illaki apostilli evrak gerekiyorsa apostilli olarak yeni bir tane isteyin.
Bizim sürecin üzerinden çok zaman geçtiği için bazı şeyler tam olarak net değil bende. Yakın zamanda Sırbistan için bu süreci yaşamış biri varsa daha sağlıklı bilgi verebilir. Annem de benzer şekilde değişiklikler yapmıştı ama dediğim gibi çok net hatırlayamıyorum.