Çok teşekkür ederim. Yine sorularım olacak izninizle

1. Denklik belgesini e-devlet üzerinden istedim bir pdf olarak sanırım pasaport giriş gibi birşey verdiler. Burada okumuştum yine e-devlet üzerinden çıkarılan hiçbir belge geçerli olmuyor diye. Sanırım nüfus müdürlüğüne gidip bu çıkartıp bir de apostil yapmam gerekiyor

2. Bu belgeleri hazırlayıp Üsküp’e bilet alıp geldim diyelim. Kaç günlük bir seyahat planlamam gerekiyor. Sanırım bunu hemen bir günde veremiyorlar.

3. Üsküp’e geldiğimde bunu kendim halledebilir miyim? Makedoncam yok İngilizce de çat pat anlaşabilecek kadar. Orada bu konuda yardımcı olacak (ücretli de olabilir) arkadaşlar var mı?

Teşekkürler

etasci isim denklik belgesinin ekinde yugoslavjadan putni list ekleniyor…bu dokuman latince harflerije jazilmistir, Makedonjada kirilce alfabesi kulaniliyor…..ad, soyadlar, dogum yeri……kokeninizin Makedonyadan oldugunu gostermelidir

etasci siz gidip alacaksınız.

1. Kesinlikle nüfus tan alıp apostil yaptırın.
    2. Hiç belli olmaz hemen de olabilir bir kaç günde sürer veya yok ta diyebilirler kesin bir şey belli olmaz.
    3. Kendinizde halledebilir yada birine de aldırabilirsiniz. Birilerinden destek alacaksanız zaten gitmenize de gerek yok.
      Siz bakın olmazsa gitmeden bende yardımcı olmaya çalışırım merak etmeyin. O konuda rahat olun.

Forum sayfamızı daha fazla büyütmek ve geliştirmek istiyoruz. Fakat şimdi katkılarınıza ihtiyacımız var. 

Bize katkı sağlamak için buraya tıklayabilirsiniz

İsim paylaşabiliyor muyuz bilmiyorum forum kuralları dahlinde ama zaten moderatör kontrol edecek gerekirse silecektir.
    …………… adında bir avukat özellikle 18 yaş altı çocuklarında başvurması gerektiğini belirtiyor. Verilen bilgilerin yanlış olduğunu söylüyor.

Kafam karıştı açıkçası

Edit : mod

etasci komik geldi bana
      Kafanız karışmasın bu konuda rahat olun derim. Kanunen başvuru yapamaz ki
      Siz zaten başvuru yaparken 18 yaş altını bildiriyorsunuz. İlave bir işlem yapmaya gerek yok ki
      Siz olunca zaten olacak. Zaten olacak bir işe para veririm derseniz verin ne diyim.
      Size tavsiyem doğru olanı bildirdim. O şekilde devam edin . Boşa masraf yapmayın

Forum sayfamızı daha fazla büyütmek ve geliştirmek istiyoruz. Fakat şimdi katkılarınıza ihtiyacımız var. 

kadirshin7 Vatandaslık başvuruların başvurusu temmuz 2024 te biteceiği konusunda haberi 15 haziran 2023 yılında bizimizmir,net sitesinde Vatandaşlık başvuruları 2024 yılı temmuz da bitiyor yazı da buldum. Bu konuda diğer kaynak bulamadım. Bu yazıda verilen bilgiler anlaşmasızlık söz konusudur. Makedonya vatandaşlık yasasına göre temmuz 2024 yılına kadar Makedonyada Yugoslavyanın diğer Cumhuriyetlerinin vatandaşları, Makedonya vatandaşlığı için başvurabilirler.

Yürürlükte olan yasada, göçmenlerin başvuru son suresi sözlerle, numaralarla yazılmamıştır. Fakat yasada yazıldığı gibi yasa göçmenleri ve onların çocuklarını kapsar….

Göçler konusunda Nuredin İseynovski nin yazdiği Makedonyadan göç kitabını okuyabilirsiniz.
      Edit: mod

Şimdiye kadar göçmenlerin başvurduğu vatandaşlık dilekçelerin toplamı Türkiyede veya Makedonyada bazı dernekte toplanılmış mıdır. Bir yerde toplu olsalar, başvuranlarla konuşabiliris ve beraberce bazı yalnışlıkları düzeltiririz…..

etasci Merhaba, kolaylıklar dilerim. Doğum yeri Üsküp ise doğum belgesinin bulunması zaman alabilir (büyük şehir olduğu için ve köylerinde falan olabilir kayıt düzeni dağınık) ama şunu söyleyebilirim Şubat 2024 ve Haziran 2024 te izvod olmadan başvurular yaptık. Daha sonra dosyanıza ekleyebilirsiniz. Kendi adıma ben şubat 2024 te Kumanova dan başvuru yapmaya çalıştım ama isim soyisim doğum tarihi farklılığından dolayı kabul etmediler, Türkiye’de mahkeme sürecinden sonra mahkeme kararıyla birlikte haziran 2024 te dosyayı teslim edebildim. Yani uygulamada birlik yok, bölgelere/yetkililere göre farklılıklar var, Üsküp izvod olmadan bile başvuru alırken diğeri bilgiler farklı olduğu için almadı. Sizin yerinizde olsam Üsküp olduğundan eminsek izvod çıkmasa bile başvuru yapacakmış gibi belgelerimi hazırlardım. Çeviriler için 1-2 gün beklerken izvod araştırırsınız. Bence 5 iş günü yeterli (Üsküp için). Pazartesi sabah inip cumartesi dönebilirsiniz. Biraz gezmek ve Pazartesi opsiyon olsun isterseniz Salı dönüş alın derim

Bir sorum daha olacak. 18 yaşından küçük çocukların otomatik vatandaşlığa geçme gibi bir durumu olmuıyor sanırım. Çünkü buradaki linkete https://mvr.gov.mk/upravni-rab/18 diyor ki

• BİR ÇOCUK RSM VATANDAŞLIĞINA KABUL İÇİN TALEPTE BULUNUR MU?
        HAYIR, 18 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUK. VATANDAŞLIK EBEVEYNLER ÜZERİNDEN ALINIR, ANCAK EBEVEYNLERİN BAŞVURUDA ÇOCUĞUN BİLGİLERİNİ SAĞLAMALARI GEREKLİDİR.

Yani benim anladığım 18 yaşından küçük çocuklar başvuru yapamaz çünkü yetişkin değil. Onların yerine ebeveynleri başvurularını yapar ve başvuru sırasında çocukların belgelerini hazırlar. Bence başvuru sırasında çocukların adli sicil kaydı, kimlik ve benzeri belgeleri de hazırlamak gerekiyor.

Acaba doğru mu anladım?

etasci otomatik geçmez .
        Siz alınca eşiniz muvafakat verecek ve siz başvuru da bulunup kimlik talebiniz olacak.
        Şuan bu yasaya göre başvuru yapamaz çünkü kendisi torun.
        Siz vatandaşlık almadan çocuk hiç bir şejilde hakkı olmaz . İnşallah açıklayıcı olmuştur

Çok teşekkür ederim. O zaman sadece kendim için başvuru yapacağım. Başvuru sırasında çocukların bilgileri zaten olacak eğer ben vatandaşı olabilirsem sonrasında kimlik talebinde bulunacağım.

Sonuç olarak 2 günlük araştırmalarım ve sizlerin yardımları ile değerlendirmem;

Başvuruyu Makedonya’dan yaparsam daha etkili olabilir.
        İlk olarak Makedonya’dan doğum belgesini almak şart. Bunu gelip bende yapabiliyorum ya da benim adım birisi de yapabiliyor.
        Doğum belgesi alındıktan sonra Türkiye’den alınacak evrakları eksiksiz tamamlıyorum.

Sorularım

1. Eğer anladığım doğru ise ve doğum belgesini başkası alabiliyorsa ona vekalet vermem gerekiyor mu? Alamıyorsa uçak biletlerine bakacağım 🙂
        2. Doğum tarihi konusunu çok anlayamadım. Doğum belgesindeki tarih ile isim denklikteki tarih tutmaz ise ya da başka belgedeki, bu sıkıntı oluşturuyor ve bunun için dava açmak gerekiyor.

Umarım iyi ifade edebilmişimdir.

etasci evet sadece kendiniz için başvuru yapacaksınız
          başvuru yu nerden yaparsanız yapın farketmez. Tek fark ordan başvuru yapmak ile burdan başvuru yapmak arasında ufak farklar var onları yapmanız.

1. Ben vekalet olmadan alıyorum ama siz kimden istediğinize ve ordaki durumuna bağlı o nedenle siz vekalet ile alacakmış gibi düşünün yada sorarken bunu kişiye sorun derim. Kararınıza göre uçak bileti bakın derim.
          2. İzvod aldığınız zaman çıkan belge ile Türkiye deki bilgileri karşılaştırılacak. O bilgilerde doğum yeri ve tarihi uyuşmuyorsa dava açılması gerekecek.
            Siz o aşamaya geldiğinizde paylaşırsanız sizi yönlendirir. Zaten formda da örnek dava dilekçesi mevcut ordan da faydalanabilirsiniz.

Şu an podcast yayınlarınızı dinliyorum. 2022 yılındaki podcast ile başladım. İzvod belgesinin daha kolay bulunması için köy gibi detaylar da önemli. Aile büyüklerinden hangi köyden geldiklerini öğrenmeye çalışacağım.

Aslında oradan çıkartabilirsem daha iyi olacak. Buradan da büyükelçilikten başvurumu yapabilirim diye düşünüyorum.

@gurcan bey siz Üsküp için İzvod çıkartabiliyor musunuz?

etasci elinizde isim denklik belgesi varsa sorun yok demektir. Genelde orda tam yer yazar direk Üsküp yazıyorsa büyük ihtimalle merkezdir.
              Nerede ikamet ediyorsanız mutlaka oranın bağlı olduğu yerden şimdiden randevu alın derim. Örnek İzmir Ankara ya bağlı
              İstanbul için İstanbul’dan gibi
              benim için açıkçası yer sorunu pek olmuyor. Sadece bazı yerler ki Üsküp gibi biraz zor oluyor o kadar . Tecrübesi olan arkadaşlar da bilir büyük ve yoğun olan merkezler maalesef maddi manevi biraz sıkıntı olur.

@gurcan maddi sıkıntıları çözerim ondan yana da benim sıkıntım yok. Manevilere de elimden gelen desteği yapabilirim. Doğum belgesini çıkartmak için nasıl bir yol izleyebiliriz.

etasci size mail attım bir bakalım pazartesi den sonra neler yapılır.

@gurcan mailinizi cevapladım. Sizden haber bekliyorum. Çok teşekkürler

Gürcan bey merhaba, ben geçen sene tetovadan direkt kendim başvuru yaptım. Bütün evrakları verdim. Yaklaşık bir senedir ne arayan var ne soran. Hiç bir konuda iletişime geçmediler. Oradaki tanıdığıma gönderip sordurttum. Başvurular çok şuana kadar sonuca ulaşan hiç bir yer yok. Süreç devam ediyor şeklinde bilgi vermiş. Sonuç alabilen var mı bildiğiniz. Açıkçası rutinde mi ilerliyor bu süreç . Olumlu olumsuz bir sonuç almamakta düşündürücü ? Siz ne diyorsunuz bu konu hakkında ?