buraktoptas mantıken dünyanın her yerinde göçmen çocuğu vatandaşlık aldığı tarihte çocuğu 18 yaşın altında ise vatandaşlık alır. Ancak 18 ya da 23 yaştan büyük göçmen torunun vatandaşlık alabileceğini pek zannetmiyorum.
Makedonya ile hiçbir bağı olmayan birisi Makedon birisiyle evlendiğinde Makedon yasalarına göre çocuk doğumla vatandaş olur. Çocuk Yurtdışında yaşıyor ise 18 yaşına kadar çocuğu Makedonya bildirmek ve ailenin kaydına yazdırmak koşuluyla, çocuk kendi isteği ile 18 yaşından 23 yaşının sonuna kadar vatandaşlık başvurusunda bulunabilir.
Aile ise 18 yaşından önce çocuk reşit olmadığı için Vatandaş olarak kayıt ettirebiliyor.
(Hatırladığım kadarıyla)
Salih Murat Bey sanırım göçmen çocuklarının bizzat başvurma hakkı yok demek istedi diye umut ediyorum.
1950 yılında gelen bazı kişilerin torununun bile çocuğu var.
Yasanın göçmen ve göçmen çocuğu diye kısıtlanması daha az vatandaş almak için diye düşünüyorum. Çünkü bu sefer torunun da vatandaşlık başvurusu hakkı olacaktı. Torunun çocuğu bu sefer 18 yaş altında ise o da vatandaşlık alacaktı. Torun, torunun eşi, torunun çocuğu, torunun çocuğunun çocuğunun eşi uzayıp gidecekti.
Hatta sadece dedesi göçmen olan ve babasını da kaybetmiş torunların başvuru hakkı kesilmiş oldu. Şahsen çocuğu olanların başvuru süresini, vatandaşlık alma süresini hesap ederek çocukları 18 yaşa gelmeden vatandaşlık almasında fayda var diye düşünüyorum.
Tabi bu dediklerimin hepsi Salih Murat bey Başvurma hakkı yok demek istedi ise geçerli.