Herkese selamlar, benim büyükbabam ve babaannem Vıçıtırın (Vushtrri) doğumlu. 1957 yılında Türkiyeye göç ediyorlar. Ancak Türkiye’de evleniyorlar. Kosova’da birbirlerini tanımıyorlarmış. Büyükbabamın soyismi değişiyor. Babaanneminki ise Türkçe’ye uygun yazılıyor. Şimdi ikiside vefat etti. Ben Aralık ayında babamdan vekaletname alıp ikisinin de doğum belgesini çıkarttım. Türkiyede Asliye mahkemesine gidip ikisi için de ayrı davalar açtık. Anne ismi baba ismi anne baba soyisimleri doğum tarihi ve yerlerini düzelttirme konusunda. Arnavutça’da büyük i harfi olmadığı için ve e-devlette harfler büyük çıktığından ‘I’ harfi ile yazılmasını da arz ettik. Diyelim ki her şey düzeltildi. Doğum belgesi ile uyuşmayan tek kalem Türkiye’ye göç ettiklerinde verilen soyadı. Babaannem ile evlendiklerinden haliyle babaanemin de uyuşmayan tek kalemi soyadı oluyor. Ancak onun dışında isim denklik belgeleri, muhacir belgeleri, konsolosluğun istediği belgelerin hepsi mevcut. Gerekirse yenilettireceğim. Başvuruyu Kosova’dan yapacağız. Şimdi benim benim merak ettiğim tek soru şu. Soyisminden red gelir mi? Vıçıtırın’da, Priştine’de ve Mitroviça’da çok akrabamız var. Büyükbabamın amcasının adına ve kuzeninin adına sokaklar da var Vıçıtırın’da. İkametgah’da aldık babam üzerine akrabamızdan noter üzerinden. Şimdi dava sonucunu bekliyoruz. Noktası virgülüne kadar aynı geldi diyelim (Soyadı dışında). Red nereden gelebilir acaba?
Bir de babaannem soyadı kanunundan önce doğmuş. Bu yüzden soyismi bababasının babası olan Veli’den Velibeg olarak yazılmış. Sonra soyadı kanunu gelmiş ancak o geçişi sadece isim denklikte yer alan vatansız pasaportunda görüyoruz. Sonra bu Muhacir belgesinde Türkçeleştirilmiş ve büyükbabamla evlendikten sonra onun soyadını almış. Ama doğum kaydıyla şu an TC’den çıkan evraklar tutuyor diyelim (Eğer mahkemede karar çıkarsa.) Soyadı dışında her şey tutarsa sizce red verebilecekleri yer nereden gelebilir?
Biraz uzun yazdım eğer fikrini paylaşmak isteyen olursa çok mutlu olurum. Çok teşekkürler.