Merhaba,
Anne tarafından dedem Kosova Prizrenin altında bir köyde doğumlu, 1963 yılında Kosova’dan Türkiye’ye gelmişler.
Bugün konsolosluk ile mailleştim bana gereken evrakları gönderdiler lâkin buradan araştırdığım kadarıyla dedemin evliliğini göstermesi gerekiyor. Dedem hasta olduğu için onu Kosova’ya götürebilir miyiz bilmiyorum zirâ yormakta istemeyiz. Bunu halletmenin başka bir yolu yok mu?
Bazı kişilerde bir süredir haber bekliyorlar sanırım evrakları göndermelerine rağmen, konsolosluk ne yanıt veriyor kendilerine?
Birde dedem eğer vatandaşlık alabilirse bildiğim kadarıyla annem(dedemin kızı) babam(eş statüsü) da alabiliyor. 18 yaşından küçün bir kardeşim var o da reşit olmadığı için verirler sanıyorum ama ben 18′den büyük olduğum için vermediklerini duydum.
En azından bazı kişilerde böyle şeyler yaşanmış, bu doğru mu? Vatandaşlık hakkı olmasa bile süresiz oturum izni sağlanıyor mu devlet tarafından?
Birde doğum belgesi, adli sicil kaydı gibi şeyler istenmiş Kosova kurumlarından. Gitmek şart oldu sanırım.
Kosova’dan vatandaşlık aldıktan sonra Sırbistandaki vatandaşlık işlemleri hızlanıyor mu yoksa değişen bir şey yok mu? Bildiğim kadarıyla Kosova doğumlu olan vatandaşların çocuğu ve torunları direkt başvuruda bulunabiliyor ama Sırbistan sanırım vatandaşlık vermeye pek yanaşmıyor.