• Romanya
  • Romanya'nın Eski / Yeni Yerleşim Birimleri

Romanya'da idari sistem ülkeyi Bölgeler, İller, bizdeki ilçe karşılığında kullanılan Komünler ve Köyler olarak belirlemiştir.
Romanya'nın eski / yeni yerleşim birimlerini tespit ederken ülkenin güneydoğusundan, Türkler için önemli Dobruca bölgesinden başlayacağız. İlk maddemiz Bulgaristan ile sınır olan Köstence'ye bağlı Limanu Komünü

LİMANU KOMÜNÜ

Limanu Komünü denizden 50 m yüksekliği olan 76,7 kmkarelik yaklaşık 6,500 nüfusa sahip bir yerleşim birimi. Komüne idari olarak bağlı köyler

1 - Limanu ( Karaçuklu )
2 - Douâ May
3- Vama Veche ( Yılanlık / İlanlık )
4 - Hagieni ( Hacılar )

Komün halkının

% 85,12 si Romen
% 2,85 i Tatar
% 2,84 ü Lipovan Rus
% 1,34 ü Çingene
% 0, 43 Diğerleri
ve
% 7,42 de bilinmeyen olarak kayıtlanmış

Dini inanç dağılımı ise

% 85,75 Ortodoks
% 3,09 Müslüman
% 2,18 Lipovani
% 7,55 bilinmeyen
ve
%1,4 de diğerleri olarak bildirilmiş.

Limanu Komünü'ndeki Tatarlar ve Çingeneler Müslüman olarak bildirmişler.

Limanu Köstence'nin Mangalya kısmında güneyinde Bulgaristan, batısında Albesti Komünü, kuzeyinde Pecinega Komünü ve Mangalya İlçesi, doğusunda Karadeniz ile sınırlı.

Romanya'da komünler en küçük belediye örgütü. Limanu Komünün de 15 üyeli bir belediye meclisi vardır.

LİMANU

Türkçe Adı : KARAÇUKLU

Limanu Komününün idari merkezi. Limanu 1863 yılında Türk-Tatar yerleşimciler tarafından kuruldu. Bölgenin Karadeniz'e açılan kapısı. Romenler buraya LİMANU ismini vermeden önce Türklerin söylediği gibi CARACİCULA ( = okunuşu KARAÇİKULA ) diyorlardı. Krallık zamanından yakın döneme kadar KARAÇUKLU'dan bozma bu adı kullanıyorlardı. Daha sonra buraya liman yapıldığı için LİMANU adı verildi.

Limanu'da 2200 kişi yaşamaktadır. 2010 yılında "Romanya'daki En Güzel Köyler Derneği" tarafından En Güzel Köy ödülü verildi.

1878 yılına kadar Türk idaresinde kalan Limanu / Karaçuklu bu tarihte Romanya Krallığına geçti. Romen yönetimi 1887 yılında Besarabya bölgesinden 35 Alman asıllı aileyi Karaçuklu'ya yerleştirdi. 1894 yılında Türkler Karaçuklu'dan göç etmeye başladılar. Türklerden boşalan yerlere Tuna'nın sol yakasından Romenler yerleştirildi.

Limanu'da Romenlerin hala Türkçe isimle BALTA LİMANI dedikleri yer haliçin içine uzanan bir burundur. Burada Romenler tesisler kurdular. Limanu'nun kuzeyine günümüzde bir yat limanı yapıldı.

Karaçuklu'da Tatarlar çoğunlukta olduğu için At besiciliği vardı. Batıya doğru haliçin sonunda Romenlerin HERGHELİA dedikleri bir bölge var. Türkler buraya HERGELE ALANI derlerdi. Romenler eski ismi hiç değiştirmeden LİMANU HERGHELİA / HERGELE LİMANI diyorlar. "Hergele" Türkçede At Çobanı demek. Bir zamanlar burada Romanya'nın en güzel atları otlatılırdı.

Köyün kuzeybatısında dünyaca ünlü "LİMANU MAĞARASI" vardır. Mağara doğal birçok bölümden oluşuyor; bunun yanısıra insan eliyle açılmış yüzlerce galeri var. Mağara hakkında birçok söylenti ve inanış vardır.

Limanu gölünün batısında Mangalia Gölü vardır.

Romanya Krallığı zamanında 1902 yılında köye bir ilkokul yapıldı. Köy halkı 1908 yılında daha büyük yeni bir ilkokul yaptı. Ünlü Romen ressamı İon Bitzan Limanu köyünde doğup bu okulda okumuştur.

Limanu'nun simgesi ve çok yetişen bitkisi "Şakayık"tır

2003 yılında Hagieni Ormanına Limanu Manastırı adıyla bir manastır inşa edilmiştir.

KARAÇUKLU

Divanı Lügatit Türk sözlüğünde Kaşgarlı Mahmud "FARAB" şehrinin isminin "KARAÇUK" olduğunu yazar.

Kaşgarlı Mahmud; Cebel-i Karaçuk dağlarının güneyinde Karaçuk denen yerin"Bilad al- Guzziya" yani Oğuz Eli denen yerde isimleri yazılmamış 3 tane yanyana işaretlenmiş yerlerden biridir der.

Günümüzde Özbekistan ve Türkmenistan'da Farab adlı yerler vardır.

Dede Korkut "Beğrek Han" destanında şöyle seslenir:

Bayındır Han'ın Güyegüsi
Türkistan'ın direği
Amit Suyu'nun aslanı
Karaçuk'un kaplanı

Bir Yanıt Yaz...